programma

8, 9, 10.11

Dag 2: Jonestown

Il Brigata | première | coproductie

20u30

“It is easier to consider Jonestown as something else, something foreign. The draw of denial is strong, to believe that we are independent and could never be duped, fooled or manipulated.”

– Timothy Lisagor

Nieuw Antwerps gezelschap onderzoekt Jonestown-murders

Dag 2: Jonestown belicht de duistere kant van een geïdealiseerde groepsdynamiek. De voorstelling staat stil bij de Jonestown-murders, veertig jaar geleden.

Aanstichter van dit alles was Jim Jones. De Amerikaanse sekteleider vluchtte met zijn commune, The People’s Temple, naar Guyana. In het midden van de jungle richtten ze Jonestown op.

Het leek een paradijs. Ook voor congreslid Leo Ryan en enkele journalisten die het bezochten. De utopie stuikte in elkaar toen ze van enkele leden briefjes kregen die vroegen of ze mee terug naar de Verenigde Staten konden. Jones ontdekte het verraad en liet Ryan en zijn entourage ombrengen. Zijn volgers slikten verplicht gif om zo zelfmoord te plegen. Negenhonderdachttien mensen stierven daar die dag.


			

Nieuwe theatergroep

De nieuwe theatergroep ‘Il Brigata’ is genoemd naar de vrolijke verhalenvertellers uit Boccaccio’s Decamerone. Deze jongeren vluchten weg van de pest en hun zorgen naar een weelderig landgoed ver buiten de stad. Daar vertelt elk van hen elke dag weer een ander verhaal over het onderwerp dat hem of haar het beste ligt, en dit tien dagen lang.

De huidige zevenkoppige bende wil hetzelfde. Niet wegvluchten, wel elkaar boeien met vertelsels. Samen naar geluk zoeken en het delen met wie wil.

  • 08.11.18

    -  20u30
  • 09.11.18

    -  20u30
  • 10.11.18

    -  20u30