programma

29, 30.01

Rustoord

Martha Balthazar, Jana De Kockere, Barbara T'Jonck, Mats Vandroogenbroeck / KVS

20u30

  • Nederlands
  • voorstelling

Hoe worden wij vandaag oud in België en hoelang kunnen we het uitstellen daarover na te denken? 

 

De gang is lang, er hangt een geur van aardappelpuree en ontsmettingsmiddel en televisies schallen in veelvoud. De trage bewegingen van de bewoners steken scherp af tegen de haast van het personeel. Is dit de speeltuin voor de tweede jeugd, het landschap van ieders toekomst?

 

Ouderdom komt niet alleen. Ze komt met herinneren en vergeten. Met trots en angst. Met lotgenoten en eenzaamheid. Vandaag de dag ook met wachtlijsten, indexeringen, aandeelhouders, personeelstekort en heel wat medicatie. En ze komt met de tijd: wie genoeg verjaart, ontsnapt er niet aan.

 

Rustoord is documentair theater over ouderenzorg vandaag. Via interviews met ouderen, zorgverleners, gerontologen, politici, investeerders, etc. onderzoeken de makers het ‘waarom’ van de lange gangen in woonzorgcentra, de bitterzoete nasmaak van centraal georganiseerde zorgpolitiek in een neoliberaal kader en de spanning tussen zorg, vrijheid en disciplinering. Vier acteurs van verschillende generaties belichamen deze montage van perspectieven. Rustoord probeert zo geen antwoord maar een inkijk te bieden in de complexe knoop die ouderenzorg vandaag is.

 

Deze voorstelling is bovenal een coming of age; een verbeeldingsoefening over wat het zou kunnen betekenen om ouder te worden, mochten we er niet zo bang voor zijn.

Creatie Martha Balthazar, Jana De Kockere, Barbara T’ Jonck en Mats Vandroogenbroeck Spel Barbara T’Jonck, Mats Vandroogenbroeck, Mieke Verdin en Mark Verstraete Ontwerp Manuela Vilanova Geluid Tom Van den Brande Beeld Alice Dooreman Productieleiding Judith Eckhardt Producenten KVS, Perpodium, NTGent, C-Mine, De Grote Post, CC De Ploter Met de steun van De Vlaamse Overheid