programma

8.03

double bill : Işıl Bıçakçı & Ping-Hsiang Wang

CAGE-FREE & Retina Maneuver

Monty Take Over #2 : Mestizo Arts Platform

20u30

  • Engels
  • double bill
  • festival
  • voorstelling

Ping-Hsiang Wang Retina Maneuver

Retina Maneuver is een solo lecture-performance die theatermaker Ping-Hsiang Wang momenteel ontwikkelt. De voorstelling komt voort uit zijn onverklaarbare obsessie met Alicia Keys’ popsong “Girl On Fire”. Zijn frustratie over het feit dat hij zich niet kan herinneren waar hij was toen het nummer in 2012 werd uitgebracht, drijft hem ertoe om in zijn digitale archieven te duiken. Uiteindelijk stuit Wang op een foto die per ongeluk naar zijn Facebook-pagina is geüpload en bevindt hij zich in een militaire omgeving, hartstochtelijk bezig met bajonet oefeningen en het commando “kill” roepend.

 

Wanneer “Girl on Fire” niet langer alleen een popliedje is maar een marsdeuntje voor soldaten die ten strijde trekken, vraagt hij zich af of deze fragiele herinneringen dan vernietigd zullen worden door het vuur van de oorlog?

 

 

 

Işıl Bıçakçı CAGE-FREE

“It’s just a period. Temporary period. Don’t take it personal. Don’t protest. Keep it up. Perform. Produce. Provide. Procreate… Proceed.”

 

CAGE-FREE is geen vegetarisch manifest, noch pleit Işıl Biçakçi voor de consumptie van gevogelte. Geïnspireerd door het leven van een kip, vindt ze enkele opvallende overeenkomsten tussen de mensheid en haar gevederde vrienden. Naarmate de voorstelling vordert, brengt ze op een luchtige manier verschillende vragen aan het verstand.

 

 

 

Ping-Hsiang Wang is een Berlijnse theaterregisseur uit Taiwan. Zijn kenmerkende esthetiek is gericht op het omzetten van normale dagelijkse landschappen in fantastische digitale werkelijkheden. Zijn werk stelt het verhaal voor als een volledige zintuiglijke ervaring en combineert meerdere performatieve elementen met behulp van tekst, geluid, beweging, live streaming video, objecten, documenten en scenografie.

 

Credits

 

Concept, tekst en spel Ping-Hsiang Wang  Dramaturg Wan Shi  Artistiek adviseur Kang-Hua Chang  Decor- en lichtontwerp Yi-Ju Chou  Productiemanager Michael Rade  Met de steun van Tatwerk, Mestizo Arts Platform/WIPCOOP

 

Işıl Bıçakçı (°1986, İstanbul) studeerde af in Computerwetenschappen maar realiseerde zich dat coderen niet het beroep was waar ze echt naar streefde. Haar interesses begonnen te verschuiven naar de podiumkunsten en daarom studeerde ze Hedendaagse Dans aan het Conservatorium van de Mimar Sinan Fine Arts University en volgde ze een acteeropleiding aan de Theateracademie in Istanbul. Tijdens het laatste jaar van haar dansstudie liep Işıl stage bij Ann Van den Broek in België. Na haar afstuderen werd ze lid van de Staatsopera van Istanbul en het Ballet-Modern Dance Ensemble (MDTİst). Ze verhuisde naar België in 2021, en zet hier haar carrière voort als freelance choreograaf, performer en instructeur.

 

Credits

 

Concept, choreografie, performance en tekst Işıl Bıçakçı   Muziek Cajmere – Percolator Reworked’10   Met steun van Mestizo Arts Plaform/WIPCOOP  Light design Luc Schaltin  Soundscape/technical assistance Gert Beazar    Outside eye Mesut Arslan    Met de steun van Mestizo Arts Platform, Cultuur Gent  Met dank aan VierNulVier, Wisper vzw, De Centrale, NTGent, Bij De Vieze Gasten,  Gert Beazar

Foto’s: © Victoriano Moreno

  • 08.03.24

    -  20u30