programma

2, 4, 4, 5, 5.05

Folds&Wrinkles (Plooien&Rimpels)

Rebecca Lenaerts

Beyond the Black Box

  • language no problem
  • festival
  • voorstelling
  • Duur: 90 minuten

Locatie

Op de voorstelling van 2 mei verzamelen we ons aan het Dienstencentrum Hof Ter Beke, Balansstraat 23, 2018 Antwerpen. Vervolgens verplaatst de voorstelling zich naar Monty.

 

Op de overige speeldata zal de performance op locatie in een woonzorgcentrum plaatsvinden: Dienstencentrum Hof Ter Beke, Balansstraat 23, 2018 Antwerpen.

 

 

Ouderen en voorouders zijn de oudste bewoners op aarde. Net als steen en rots bewaren ze ‘de diepe kennis’ van de aarde. In de rimpels van ouderen zit tijd gekerfd. In de transparantie van hun huid wordt de gelaagdheid van een lichaam zichtbaar.”

 

Folds&Wrinkles is een performance op de grens tussen theater en beeldende kunst waarin Rebecca Lenaerts aan de slag gaat met linnen, textiel en katoenen lakens afkomstig uit haar familie. Met dit materiaal, dat vol zit met verhalen, transformeert ze haar lichaam tot sculptuur. Het textiel omhult het lichaam en de plooien leiden een eigen leven. Je wordt getuige van hoe de lagen langzaam afpellen.

 

De performance zal plaatsvinden in een woon-zorgcentrum. Het onderzoekt de dynamiek tussen de kwetsbaarheid van een ouder lichaam en de innerlijke kracht die voortkomt uit levenservaring en wijsheid. Het verkent de spanning tussen fysieke fragiliteit en innerlijke veerkracht, en wordt geleid door momenten van stilte en tijdloosheid.

 

EN: Folds&Wrinkles is a performance in which Rebecca Lenaerts works with linen, textiles and cotton bedsheets from her family. With this material full of story she transforms her body into a sculpture. The textile sculpts the body. You will witness how the layers slowly peel off.

 

Folds&Wrinkles kwam tot stand in samenwerking met choreografe Rasa Alksnyte. Beide kunstenaars werken binnen de organisatie MUS-E Belgium aan de verbinding tussen kunst en (ouderen)zorg en zoeken naar wat zingevende cultuurparticipatie voor ouderen vandaag kan zijn.

 

Rebecca Lenaerts studeerde theater aan RITCS School of Arts Brussel. Hybriditeit en transdisciplinariteit zijn een constante op haar artistieke pad. Geïnspireerd door de praktijk en filosofie van Butoh Dance ontwikkelt ze werk waarin ze haar aanwezigheid in een performance context opzoekt en het (eigen) lichaam met zijn beperkingen, kwetsbaarheid en potentieel op de voorgrond staat.

Concept en performance Rebecca Lenaerts in samenwerking met Rasa Alksnyte Kostuum Amber De Saeger Met de steun van MUS-E Belgium, GC Nohva en Sabam for culture