programma

6, 7.09

Language: no broblem

Marah Haj Hussein / Monty

20u30

  • Arabisch
  • Engels
  • Hebreeuws
  • Nederlands
  • festival
  • voorstelling
  • co-productie
  • première
  • Duur: 70 min

Balanceren op een koord tussen (on)mogelijke vertalingen

 

Language: no broblem beweegt zich tussen talen, geografieën, stemmen en verbeelding, en is een poging om meertaligheid te onderzoeken.  

 

Tijdens een beschouwende, maar vreemde treinreis door België, ontmoet de hoofdpersoon intrigerende reizigers. Haar persoonlijke verhaal verweeft zich met dat van haar familieleden die onder bezetting leven. Hun stemmen spreken over hoe ze zich verhouden tot het Palestijns Arabisch, hun moedertaal in relatie tot het Hebreeuws, de officiële taal van hun woonplaats. Hoe verweven beide talen zich in iemands geest in een onderdrukkende omgeving? Hoe kan de belichaming ervan ons begrip van grenzen en ontheemding vormgeven?

 

Met humor, woede, liefde en absurditeit omarmt Language: no broblem de grenzen van de vertaalbaarheid van een taal, terwijl het nadenkt over processen van verzet.

"Het is duidelijk dat er veel aandacht en zorg is besteed aan deze meeslepende ervaring en het resultaat is niets minder dan buitengewoon. 'Language: no broblem' is niet zomaar een voorstelling, maar een reis die uitnodigt tot introspectie, emoties uitlokt en een broodnodige dialoog op gang brengt."

Juryrapport Brusselse Wijkjury

Marah Haj Hussein (°1998) is een danseres, actrice en maker uit Kofor Yassif in bezet Palestina. Ze woont momenteel in Antwerpen, waar ze in 2021 afstudeerde met een Bachelor in Dans aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In juni 2023 voltooide ze haar masteropleiding Drama aan het KASK in Gent. Door deze twee disciplines samen te voegen, daagt Marah de afbakening uit die tekst van beweging scheidt, terwijl ze tegelijkertijd zoekt naar mogelijke manieren om beide in de performatieve ruimte toe te laten. 

 

In haar werk onderzoekt Marah het concept en de definitie van moedertaal terwijl ze de machtsdynamiek tussen talen onderzoekt. Marah won de Roel Verniers Prijs van Het Theaterfestival 2023.

Concept en uitvoering Marah Haj Hussein Geluid Anton Lambert Projectie mapping Koen de Saeger & Hussein Shikha Dramaturgie Krystel Khoury Scenografie Agnese Forlani Lichtontwerp Pol Seif Techniek Koen de Saeger Coproductie Monty & Moussem Met steun van Het Theaterfestival & Fonds voor Nieuwe Makers van de Stad Antwerpen Met dank aan Kaaitheater, Toneelhuis, Kunstcentrum BUDA, A Two Dogs Company, deSingel, hetpaleis, Thomas Bellinck, Barakat Haj, Lubna Haj, Luna Haj, Hala Haj, Sari Haj, Moanes Fahoum, Anan Saadi, Fadia Shehadeh en Hashem Shehadeh