programma

2, 2, 3, 3, 4, 4.10

lightparticles inc.

Gilles Pollak / Monty

  • language no problem
  • voorstelling
  • Monty productie

Licht kiest wat zichtbaar is. Het onthult de ruimte of laat die net in het donker, creëert schaduwen en spanning. In deze voorstelling zoekt Gilles Pollak naar een theater van licht. Hoe kan je spelen met verschillende soorten licht? Of hoe kan je met een minimum aan licht verschillende atmosferen creëren? Licht uit een gloeilamp, uit een tl-buis, een discobal, licht op een bureau of uit een hoge lantaarnpaal op straat. In lightparticles inc. wordt door het spelen met licht een glimp gegeven van hoe de magie van theater tot stand komt.

 

Met slechts een koffertje vol lampen roept Gilles Pollak in de voorstelling een hele verbeeldingswereld op. De voorstelling vindt plaats op een unieke plek in het theater waar het publiek een blik achter de schermen krijgt. lightparticles inc. wordt zo een beeldende, woordloze voorstelling waarin lichtveranderingen het verhaal vertellen. Verschillende soorten lampen komen met elkaar in relatie te staan. Het wordt een voorstelling over licht. Met licht. Door licht.

 

Gilles reist, samen met zijn collectie lampen, uit ecologisch bewustzijn uitsluitend met de trein.

Gilles Pollak (1996) behaalde zijn master Scenografie aan de HKU en zijn bachelor Podiumtechnieken aan het RITCS. Hij werkt als lichtontwerper, scenograaf en theatermaker bij verschillende gezelschappen in Nederland en België en is lid van theatercollectieven WOLF WOLF en Camping Sunset.  Samen met Lotte Vrancken sprak hij de State of the Youth uit tijdens de opening van Het TheaterFestival in 2023 waar ze het hadden over ecologie, tijd en werkdruk. Met WOLFWOLF ontvingen ze de prijs voor meest gewaardeerde samenspel van de Acteursgilde voor Voorjaarsontwaken. Zijn expertise rond licht deelt hij in workshops en aan verschillende theaterscholen waar hij studenten begeleidt. In 2022 en 2023 werkte Gilles mee als technische leiding van Theater Aan Zee, in de editie van 2024 focust hij zich meer op de duurzaamheid van het festival.

concept en spel Gilles Pollak muziek Willem Lenaerts kostuum Louis Verlinde eindregie Jonas Baeke spelcoaching Salomé Mooij dramaturgie Lennert Boots outside eye Benjamin Verdonck en Caroline Mathieu productie Monty met dank aan 30CC, CAMPO, KWP en Theater Aan Zee met steun van deAuteurs en de Vlaamse Overheid