programma

4.05

Proxemics

Salomé Mooij

Beyond the Black Box

22u00

  • Nederlands
  • festival
  • voorstelling
  • Duur: 1 uur

Wanneer komt iemand te dichtbij?
Wat is de juiste afstand tot de ander, in een bepaalde situatie? En hoe weten we dat?

 

In de voorstelling Proxemics verkent Salomé Mooij de nabijheid tussen ons. Geïnspireerd op het boek The Hidden Dimension van Edward T Hall, oefent zij zich in het verhouden tot de ander en de ruimte tussen ons in doorheen verschillende nabijheden, afstanden en toenaderingen.

 

Misschien is het soms een onhandige oefening, een klunzige, is het soms onverstaanbaar en soms te luid, blijft het te ver of komt ze te dichtbij.
Het kan in elk geval niet zonder de ander. 

 

EN: In the performance Proxemics, Salomé Mooij explores the proximity between us. She practices relating to the other and the space between us through various proximities, distances and approaches. Sometimes this is a clumsy exercise, sometimes it is unintelligible, sometimes too loud, it stays too far away or comes too close, but one thing is clear: it cannot be done without the other.

Misschien omdat het eindbeeld van vertrouwen en geborgenheid zo onweerstaanbaar mooi is dat je hoopt dat het zo blijft.

Marina Kaptijn, pzazz

Salomé Mooij is een meesteres in het aftasten van verlangen

Theaterkrant

Salomé Mooij, interdisciplinair theatermaker en moderne clown, is geboren in Den Haag op 10 december 1990. Na haar studies filosofie (Universiteit Gent) studeerde ze fysiek theater (KASK Gent) en theaterregie (RITCS Brussel). Momenteel specialiseert ze zich in slapstick en clownerie bij verschillende clownsleraren wereldwijd. 

Salomé werkt in verschillende samenwerkingsverbanden (o.a. Lotte van den Berg en De Maan/Greet Jacobs) en creëert haar eigen werk als kunstenaar verbonden met SoAP Maastricht. Haar praktijk bestaat uit intieme en zorgvuldige interdisciplinaire werken die je uitnodigen in een speelse en fysieke verkenning van onszelf en de relatie met onze omgeving. 

Wanneer je een performance van Salomé binnengaat, betreed je een omgeving waarin ze onze gebruikelijke manier van (inter)relateren bevraagt. Ze doet een voorstel gebaseerd op nabijheid, verwondering, ongemakkelijke ontmoetingen en het creëren van een verbinding. Het is een eerlijke poging om de ruimte en het moment te delen op een manier die verrast en onvoorzien is.

  • 04.05.24

    -  22u00

Creatie en spel Salomé Mooij In samenwerking met Rita Hoofwijk & Barbara T'Jonck Productie SoAP Maastricht Coproductie De Brakke Grond