programma

5.05

Publiek Plan

Elly Van Eeghem & CAMPUSatelier

Beyond the Black Box

14u00

  • Nederlands
  • festival
  • ontmoeting
  • voorstelling
  • Duur: 60 minuten

CAMPUSatelier werkt samen met stadsbewoners aan de verbeelding en beleving van de publieke ruimte. Ze gaan in gesprek, ontwerpen en bouwen participatief en co-creatief. In Antwerpen werken ze aan het project Publiek Plan. Op die manier verzamelden ze diverse verhalen over de publieke ruimte: herinneringen, belevenissen en dromen over de pleinen, straten en parken van Antwerpen. Op basis van die verhalen maken ze begin 2024 een stadskaart “Publiek Plan Antwerpen N°1” als een eerste aanzet om de stad verder in kaart te brengen, van onderuit, vanuit de beleving van de vele dingen, mensen en gebeurtenissen die Antwerpenaren wekelijks tegenkomen in de stad. 

 

In de week van 29 april tot 5 mei 2024 organiseert CAMPUSatelier, samen met de Antwerpse partnerorganisaties, een ‘Publiek Planbureau Antwerpen’ vanuit de Permeke Bibliotheek. Bezoekers en toevallige passanten kunnen er de stadskaarten aanvullen vanuit hun persoonlijke beleving van de publieke ruimte. Uit diverse gesprekken worden tekeningen en maquettes gemaakt van bestaande, gevreesde of gedroomde publieke ruimtes in Antwerpen. Het planbureau is doorlopend open tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

 

Gedurende de week assembleert CAMPUSatelier de verschillende aangevulde stadskaarten, tekeningen en maquettes tot één gigantisch cartografisch patchwork, dat ze uiteindelijk samen  op zaterdag 4 mei (tussen 13u en 14u) naar buiten door de stad zullen dragen. In de theaterzaal van de Monty delen ze alle inzichten en resultaten uit de week met een divers publiek. Een muzikale, planologische, visuele, literaire, culinaire samenkomst!

 

EN: CAMPUSatelier works together with city residents on the imagination and experience of public space. They engage in discussions, design and build in a participatory and co-creative manner. Publiek Plancollects and assembles various stories about public space into one gigantic cartographic patchwork.

CAMPUSatelier is een collectief atelier voor publieke ruimte in Gent. Het atelier heeft haar uitvalsbasis in de wijk Nieuw Gent en werkt daarnaast projectmatig in de wijk Neermeersen aan de Watersportbaan. CAMPUSatelier bouwt aan de verbeelding en beleving van het plein, de straat, het park, de parking,… Ze werkt samen met mensen uit de buurt als mede-makers: bedenkers, vormgevers, bouwers of gebruikers. Zo groeit een zitbank op het plein, een paviljoen in het park, een schaduwplek aan de volkstuintjes, een podium op het braakland, een draagvlak op de parking, een schuilplaats onder de brug,…

  • 05.05.24

    -  14u00
    gratis