programma

2, 4, 5.05

Sfincterman

Niko Hendrickx

Beyond the Black Box

 • language no problem
 • festival
 • installatie
 • Doorlopend

Doorlopend op 2 en 4  mei van 14.00 tot 23.00 en op 5 mei van 13.00 tot 18.30

C-TAKT bracht in 2023 regisseur Karel Tuytschaever en beeldend kunstenaar Niko Hendrickx samen om een aanvullend videowerk te creëren voor de sculptuur ‘Sfincterman’.

 

‘Sfincterman’ is een fictieve hedendaagse superheld. Door een overvloed aan oppervlakkig en eenzijdig geconsumeerde informatie zijn mutaties van meerdere sluitspieren in zijn lichaam ontstaan. Meer nog, de mutaties hebben grote delen van zijn lichaamsweefsels opgeslokt en van zijn lichaam een onwaarschijnlijke leegte gemaakt.

 

Sfincterman bezit de bovennatuurlijke kracht om met zijn sluitspieren alles wat in zijn weg staat te bedelven onder een alles verstikkende brij van vulgarisatie, on-empathisch gewauwel, ondoordachte kritiek en alternatieve feiten.

 

De indrukwekkende montage van dans, geluid, tekst en actie in de video ondersteunt en versterkt het kunstwerk.

 

In de opstelling van het kunst -en videowerk in de Monty kan je participeren door de rol van Sfincterman over te nemen en zelf tekst aan het kunstwerk toe te voegen.

 

EN: Karel Tuytschaever, director, and Niko Hendrickx, visual artist, created a video together for the sculpture Sfincterman. The configuration of the sculpture and the video at Monty enables visitors to participate by taking over Sfincterman’s role and adding their own texts to the artwork. 

Niko Hendrickx studeerde aan St. Lucas Gent, waar hij een Master in de Beeldhouwkunst behaalde.

Hij is een multidisciplinair beeldend kunstenaar. Om uitdrukking te kunnen geven aan al zijn ideeën, verdiept en ontwikkelt hij zich voortdurend, vaak als autodidact. Hij daagt zichzelf steeds uit om een gecreëerd kunstwerk verder te onderzoeken, uit te werken of aan te vullen. Vertrekt de verandering vanuit het vormelijke, dan zoekt hij inhoudelijk een verbinding en vice versa.

Niko streeft ernaar om werk te maken dat, in alle betekenissen van het woord, ‘hedendaags’ is. Veelheid, dynamiek, continue verandering en beweging zijn voor hem hedendaagse kernbegrippen, en die probeert hij in heel zijn kunstpraktijk op te nemen. ‘Transformatie’ is hierbij het overkoepelende concept.

Eerder stelde Niko tentoon bij WARP Sint-Niklaas, De Fabriek Eindhoven, Z33 Hasselt, Jakob Smitsmuseum Mol en tal van andere culturele instellingen.

 • 02.05.24

  -  14u00
  gratis
 • 04.05.24

  -  14u00
  gratis
 • 05.05.24

  -  13u00
  gratis