programma

2, 4.05

Speaking Characters

Wannes Deneer

Beyond the Black Box

 • language no problem
 • festival
 • installatie
 • Duur: 20 minuten, doorlopend

Donderdag 2 mei doorlopend van 16.00 tot 20.30

Zaterdag 4 mei doorlopend van 14.00 tot 20.30

Wannes Deneer bestudeert luidsprekers om te begrijpen hoe ze werken. Hij schroeft, klopt en snijdt ze open, zo analyseert hij de bron van het elektronische geluid. Nadien maakt hij zijn eigen luidspreker collages. Met magneten, koperdraad, karton, plastic folie, papier, touw, metalen blikken en steentjes worden verschillende configuraties uitgetest in prototypes. Elke keuze heeft effect op de vorm en het geluid. Door te verfijnen en aan te passen krijgt iedere speaker haar eigen auditieve en beeldende karakter. Samen vormen de assemblages een polyfoon orkest van eigenzinnige speakers.

 

Speaking Characters is een speelse installatie vol verwondering voor de fysica en technologie van geluid. De compositie herhaalt zich doorlopend en evolueert van laag naar hoog, van abstract naar concreet, van onhoorbaar tot hoorbaar en van zichtbaar naar onzichtbaar. Toeschouwers bewegen zich vrij door de installatie en componeren op die manier hun eigen symfonie.

 

EN: Wannes Deneer studies speakers to understand how they work. He unscrews them and analyses the source of the sound. By cutting away parts, gluing on new parts and adding materials, each speaker gets its own character and sound. The result is a polyphonic orchestra of remarkable speakers.

Wannes Deneer is geluidskunstenaar en scenograaf. Zijn werk bevindt zich op de grens van performance, beeldende kunst en geluidskunst. Hij tracht geluid te materialiseren of te visualiseren. Door gevonden voorwerpen te gebruiken, laat hij zien hoe onze wereld, overspoeld door spullen, herschikt kan worden tot nieuwe verbeeldingen en klanken.

 • 02.05.24

  -  16u00
  gratis
 • 04.05.24

  -  14u00
  gratis

Gemaakt door Wannes Deneer Met dank aan Meryem Bayram, Marie Peeters, Overtoon Een productie van Matter of Sound Met steun van de Vlaamse Overheid