programma

2.02

Ground Floor

Suze Milius / Orkater

20u30

  • Nederlands
  • voorstelling
  • Belgische première
  • Duur: 80 min

Een pakketbezorger die een grasmaaier wil zijn, een vrouw die niet meer van de bank afkomt, een conciërge die niet op vakantie durft, een man in een vliegtuig die tegen alle verwachting niet neerstort en een vrouw die van de kilte van de badkamervloer houdt.

 

Er is iets mis gegaan. Op de begane grond zitten een groep mensen vast die elkaar niet kennen, in een onbestemde ruimte die ze voorlopig niet kunnen verlaten. Buiten volstrekt zich een catastrofe; was het nu een oorlog, vloedgolf of protestmars? Ze proberen hun leven te bewaren door gladweg beginnen te vertellen, maar waar heb je het nog over als je denkt dat het einde nadert? De situatie loopt uit op ontmoeting tussen personages die openlijk twijfelen en geen vat meer krijgen op de wereld, zichzelf en de ander.

 

Doodgaan gaat niet zomaar.
Net als leven.

 

De volledig gezongen voorstelling, compleet met grote gebaren, probeert betekenis te geven aan de relatie tussen mens en eindigheid.  Hoe gedragen we ons wanneer alle zekerheid wegvalt, wanneer we in het nauw zitten en we ons tegelijkertijd tot vreemden moeten verhouden? Welk leed dringt zich op en welke welke instinctieve verlangens manifesteren zich dan?

 

Ground Floor is het theaterdebuut van schrijver Maartje Wortel. Op haar teksten maakt componist, zangeres en actrice Annelinde Bruijs een compositie voor deze nieuwe avant-gardistische musical die vragen stelt, nooit iets zeker lijkt te weten en zelfs van zichzelf lijkt te vervreemden.

Een filosoferende musical over eindigheid

De Nederlands-Belgische regisseur Suze Milius heeft een fascinatie voor intermenselijk gedrag in al zijn onhandigheid, in alledaagse situaties. Ze houdt de toeschouwer spiegels voor die zowel bevreemdend als herkenbaar zijn.

Ze werkt voor het eerst samen met schrijver Maartje Wortel, voor wie Ground Floor haar theaterdebuut is. Componist, zangeres en actrice Annelinde Bruijs verzorgt de compositie.

‘Dit project is gestart bij een vraagstuk rondom pijn’, vertelt Annelinde over het ontstaan van Ground Floor. ‘Een belangrijke inspiratie voor ons was een essay van cultuurfilosoof Byung-Chul Han. Han stelt dat we leven in een tijdperk waarin iedereen het recht op een pijnvrij bestaan opeist, alsof pijn niet bij het leven hoort. Met dit werk willen wij dat beest dat pijn heet juist in de bek kijken.

itv door Roel Meijvis

“De elektronische muziek van Bruijs is soms catchy, dan weer vreemd als een avant-gardistische opera. Het levert een strakke vorm op van mensen die niet anders kunnen dan zich uit te drukken in een artificiële en tot in de puntjes gecomponeerde klank. Die vorm zorgt voor een ontroerende absurditeit.”

etcetera

“Post-dramatische musical schept ruimte voor introspectie”

Theaterkrant

  • 02.02.24

    -  20u30

Regie Suze Milius Co-regie & lichtontwerp Marijn Alexander de Jong Tekst Maartje Wortel Compositie Annelinde Bruijs Spel & zang Annelinde Bruijs, Silyan Elkattabi, Saskia Mees, Reinout Scholten Van Aschat, Romy Vreden, Hélène Vrijdag Decor Janne Sterke Kostuum Johanna Trudzinski Assistent kostuum Lisa Gambey Muziekproductie & sound design Robbert Klein Naar een idee van Annelinde Bruijs, Suze Milius en Marijn Alexander De Jong. De compositie is ontwikkeld in coproductie met Muziekgebouw Foto's website Anne Claire de Breij, Bas De Brouwer