programma

10, 11.01

’t Barre Land | Klad (Belgische première)

't Barre Land | Klad (Belgische première)

20u30

 

Een voorstelling voor wie het vrolijk vindt niet precies te weten wat er zal gebeuren. Met invallen en voorlopigheden. Briefjes, notities, aantekeningen. Een kladstuk, een wastebook. Een analyse van een gemoedstoestand. Dingen die gebeuren. Tegendraadse opvattingen. Kleine verschrikkingen. Dagdagelijkse waarnemingen.

’t Barre Land neemt je mee in de Sudelbücher (kladboeken) van Georg Christoph Lichtenberg, geschreven tussen 1765 en 1799. Lichtenberg – naar wie in 1935 een maankrater werd vernoemd – was een Duitse schrijver, satiricus en natuurkundige. Zijn kladboeken bevatten een overvloed aan briljant geformuleerde invallen, observaties en overpeinzingen.

Deze bonte verzameling wordt aangevuld met Herman Heijermans, Jan Hanlo en Ernst Toller (Hoppla, wir leben!) en met alles dat tussen het schrijven van deze aankondiging en het spelen van de voorstelling op het pad van ’t Barre Land pad komt. Op de avond zelf wordt ter plekke orde aangebracht, betekenis gezocht, ingezoomd op details.

Georg Christoph Lichtenberg (1742-1799) was een Duits schrijver, satiricus en de eerste Duitse hoogleraar in de experimentele natuurkunde. Bovenal was hij een meester in aforismen. Enkele proevertjes uit zijn Sudelbücher: “Bij menig werk van een beroemd man zou ik liever lezen wat hij heeft weggestreept dan wat hij heeft laten staan.”, “De ezel komt mij voor als een in het Nederlands vertaald paard.”, “Zo dwaas de krab het moet vinden om de mens voorwaarts te zien lopen.”

Met Vincent van den Berg, Margijn Bosch, Anouk Driessen, Martijn Nieuwerf & Czeslaw de Wijs


 

‘t Barre Land is een Nederlands toneelspelersensemble bestaande uit vijf toneelspelers, twee dramaturgen en een historicus. Het ensemble is gevestigd in Utrecht en heeft daar een eigen atelier, de Snijzaal. In het atelier wordt repertoire ontwikkeld dat gespeeld wordt in dit atelier, op locaties en in de toneelzalen van Nederland en België. Het repertoire bestaat uit 60 stukken van ondermeer -in alfabetische volgorde- Brecht, Beckett, Biesheuvel, Boelgakov, Bernhard, Büchner, Canetti, Congreve, Conrad, Dorst, Dostojevski, Duras, Eliot, Faulkner, Giraudoux, Goethe, Ionesco, Jelinek, Kleist, Kraus, Nijinski, Perec, Pouveur, Pirandello, Schermer, Shakespeare, Strauss, Topor, Tsjechov en Oscar Wilde. Naast de ensceneringen van stukken uit het toneelrepertoire maakt ’t Barre Land al jaren voorstellingen die zijn samengesteld uit allerlei fragmenten, ideeën, situatieschetsen, acts.
Ondanks positief advies, kreeg ’t Barre Land in de laatste subsidieronde in Nederland geen budget meer. Monty wil haar jarenlange band met dit gezelschap echter behouden en nodigt ’t Barre Land met nog meer overtuiging uit.


 

Lees hier een stuk van Loek Zonneveld over Klad en de kunstsanering in Nederland (de Groene Amsterdammer – 10 januari 2013).

 

  • 10.01.13

    -  20u30
  • 11.01.13

    -  20u30