programma

3, 4, 5.12

tg Cactusbloem | De graftombe van de dame

tg Cactusbloem | De graftombe van de dame

20u30

De Iraakse theatermaker Hazim Kamaledin woont en werkt sinds de jaren ’80 in België. Hij richtte de gezelschappen Woestijn 93 en tg Cactusbloem op. Met deze laatste groep creëert hij voorstellingen waarvoor hij vaak dansers en acteurs uit Irak uitnodigt. In Monty waren o.a. VVredestad en De Tochten (i.s.m. het Nationaal Theater van Irak) te zien. Naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de inval in Irak, initieerde tg Cactusbloem in Monty Bagdad Bazaar, een programma met kunstenaars over een stad in verval. In het najaar van 2008 ging de voorstelling Oraal bij ons in première.

In De Graftombe van de Dame onderzoekt Hazim Kamaledin opnieuw het heden en verleden van een samenleving onder hoogspanning. 

Het is zaterdagochtend. Ik sta voor de spiegel en kijk hoe mijn mond namen kauwt. Mijn bovenbuurman rolt de kamer binnen. Buurman uit een ander land. Buurman met verhalen. Zijn aders lijken op oude takken. Het is april, het is warm, we slurpen koffie tussen onze tanden en spoelen met jenever onze magen. Onze verhalen ontvouwen zich als de vleugels van een vlinder. En verweven zich als touw.

Twee mannen in een woonblok raken aan de praat. Ongeoefend in elkanders vreemde taligheid, blijken ze al gauw over hetzelfde te spreken. Hetzelfde, maar dan anders. Twee gatenvullers en verwanten in de onbegrepen moederliefde. De Graftombe van de Dame is een onderzoek naar de problematiek van het collectieve geheugen en van menselijke codes in de interculturele dialoog.

tekst en regie Hazim Kamaledin | van en met Nadia Abdelouafi, Osama Adbulrsol, Ammar Alsamawi, Twiggy Bossuyt, Fabien DeLathauwer, Bert Gillet, Hazim Kamaledin, Hoessein Kamel, Tania Poppe, Tom Tiest, Ine Van Baelen, Dries Vanhegen, Diederik Van Remoortere, Kobe Wens e.a. | coproductie tg Cactusbloem en Monty

www.cactusbloem.be

  • 03.12.09

    -  20u30
  • 04.12.09

    -  20u30
  • 05.12.09

    -  20u30