programma

25, 26.04

Warm

tg STAN & Discordia

  • Nederlands
  • double bill
  • voorstelling
  • Duur: 55 min

Double bill

 

Combineer beide voorstellingen van Discordia en krijg korting op je ticketprijs.

Drie personages, de eerste man, de tweede man en de vrouw ontmoeten elkaar om beurt op een pier. De twee mannen weten niet meer of ze elkaar kennen, of ze elkaar al ontmoet hebben, waar ze elkaar al dan niet tegenkwamen. Ook een vrouw duikt op op de pier en herkent de eerste man. Het is lang geleden dat ze elkaar zagen. Zij weet niet waar ze zich bevindt. Ze wil gaan zwemmen. Ze wil het over de kinderen hebben. Zijn kinderen. Hoe het ermee gaat, wil hij weten.

‘WARM’ beschrijft drie toneelspelers, die niet weten wie ze waren, niet weten waar ze waren, niet weten hoe ze waren, niet weten wat ze waren, nu ze op de plek aangekomen zijn, die ze niet kunnen verlaten, te weten het toneel.

‘WARM’ is de vierde theatertekst van Jon Fosse die tg STAN op de planken brengt, vanuit een fascinatie voor de taal van deze auteur: eenvoudig, met weinig woorden en zonder psychologie in de personages. Omdat Fosse toont dat literatuur en kunst tegelijk een grote troost en een groot verdriet kunnen zijn.

De Noorse auteur Jon Fosse, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur, is een terugkerende auteur bij STAN. Het gezelschap bracht zijn werk eerder al in ‘wat/nu’ (2016), ‘Eg er vinden, ik ben de wind’ (2018), ‘Rambuku’ (2021). Kenmerkend zijn de minimale dramatische ontwikkelingen, sobere taal en vele pauzes. Hij zorgt voor vertraging, verdieping, eenvoud, verstilling, verinnerlijking, mysticisme, existentialisme – glashelder als het water in de fjorden. Fosse’s sterk uitgepuurde woordenschat, zijn gevoel voor ritme en vele herhalingen zorgen voor een raadselachtige sfeer die veel ruimte overlaat voor associaties.

“Hij is een grote poëet, een grote tovenaar. Met heel weinig woorden kan hij heel grote werelden doen openbloeien. En hij is een meester van de stilte. Van hem ik heb het belang van goed geplaatste stiltes geleerd. Zijn teksten lijken op het eerste gezicht heel eenvoudig, maar net daarom zijn ze heel diepzinnig, en heel mysterieus. Je voelt de stilte van de fjorden in zijn werk, je voelt de ijselijke lucht. Maar hij schrijft wel met een universele kracht. Zijn werk raakt mij tot in het diepst van mijn ziel.”

Acteur Damiaan De Schrijver over kersvers Nobelprijswinnaar Jon Fosse (De Morgen, 5 okt 2023)

  • 25.04.24

    -  20u00
  • 26.04.24

    -  22u00

van, met Damiaan De Schrijver, Matthias de Koning, Annette Kouwenhoven tekst Jon Fosse vertaling Maaike Van Rijn productie STAN en Discordia foto's website Irmgard Mertens