programma

19, 20.11

God 99 – Bar by bar, night by night, story by story, onward!

ENKIDU KHALED | Bar by bar, night by night, story by story, onward!

20u30

Bar by bar, night by night, story by story, onward! baseert zich op Allah 99, Hassan Blasims brutale debuutroman waarin een schrijver de wereld afreist om de verhalen van 99 mensen uit het Midden-Oosten op te tekenen: een DJ die tijdens de bezetting van IS als dokter in een ziekenhuis werkte, een man die winst maakt met de verkoop van dode vliegen, een Iraakse taxichauffeur die maar blijft huilen terwijl hij allerlei soorten ziektes verzamelt.

Van de Youtube Man tot Ali Transistor: in elk verhaal schuilt het surreële in het reële, de banaliteit in de tragiek. Tussen bier zuipen, een blowjob en een autobom is het maar één stap. Wat is schijn, wat is echt? Het is precies die grens die Enkidu onderzoekt in deze Sheherazade-achtige verhalenmarathon, waarin drie performers en een DJ in de huid en het hoofd kruipen van de romanpersonages.

Enkidu Khaled beweegt zich heen en weer tussen het Midden-Oosten en Europa. Hij gebruikt het theater om verhalen te vertellen die de clichés en fantasieën van beide werelden over elkaar uitdagen. Bar by bar, night by night, story by story, onward! vertrekt van een fascinatie voor eigentijdse storytelling als een middel om grip te krijgen op een versplinterde wereld.

Over de maker

Enkidu Khaled (geboren in Bagdad, 1985) is theatermaker en performer. Hij is geïnteresseerd in hoe een menselijk wezen door zijn context wordt gevormd, en hoe het zich tot zijn verleden, heden en mogelijke toekomsten verhoudt. In elk van zijn werken wil hij onderzoeken hoe elementen als maatschappij, opvoeding, godsdienst, politiek, cultuur en transformatie de aard en het gedrag van dit menselijk wezen beïnvloeden.

Hij studeerde theater aan het Institute of Fine Arts in Bagdad en werkte er ook aan verschillende stukken. Sinds 2008 leeft en werkt hij in België. In Amsterdam studeerde hij af aan DasArts. Met zijn performance Working Method won Enkidu onlangs de ‘Big in Belgium’ prijs. Zijn documentaire theatervoorstelling Bagdad, gemaakt in Monty, werd bekroond met ‘Best Acting Performance’ op het MESS International Theater Festival Sarajevo 2018.

→ Lees het essay ‘Straat per straat, verhaal per verhaal’ dat Enkidu Khaled schreef in Etcetera

  • 19.11.21

    -  20u30
  • 20.11.21

    -  20u30