programma

14, 15, 16.10

Sad Birds Pavilion

HÜSEYIN UMAYSIZ

20u30

Sad Birds Pavilion, naar de gelijknamige roman van Bahtiyar Ali, voert je mee naar vroeger én nu. Hüseyin Umaysiz volgt de sporen van een traditionele Koerdische vertelling en de muzikale schoonheid van de Koerdische taal in een eigentijdse nieuwe uitdrukkingsvorm.

Verhalen van nu verweven zich met vroeger. Een reis in geuren, geluiden, tijd, kleuren, liederen en lichaam. Op zoek naar verloren sporen. Zonder angst. Wat maakt ons tot ons?

Sad Birds Pavilion neemt je mee op een lange reis in Koerdistan. Een poëtische ontmoeting met de melodie van een taal, haar klank en resonantie.

Over de maker

De Koerdisch-Belgische theatermaker Hüseyin Umaysiz is gefascineerd door de effecten van performances waarbij het lichaam onder druk komt te staan, trillingen die geluiden worden, verplaatsingen van tijd-ritme en rituelen. Met Hou vast! – Laat los! maakte hij in 2017 zijn entree in de Vlaamse professionele theaterwereld.

In de jaren ’90, toen het verboden was in Turkije om de Koerdische taal of cultuur bloot te stellen aan de samenleving, werkte Hüseyin jaren in het landschap van Koerdisch Theater. Hij schreef theaterteksten en regisseerde stukken. Dit zorgde ervoor dat hij in 1999 in België lande als politiek asielzoeker. Al snel pikte hij de draad op en ging aan de slag bij de cultuurredactie van de Koerdische Televisiezender in Denderleeuw. Hier was hij schrijver en regisseur van series voor kinderen/volwassenen en reporter bij nieuwsuitzendingen. Nu zet Hüseyin Umaysiz zijn passie voor kunst en theater verder als artistieke leider bij Theater Antract.

  • 14.10.21

    -  20u30
  • 15.10.21

    -  20u30
  • 16.10.21

    -  20u30