programma

11, 12.12

Move 37

THOMAS RYCKEWAERT

20u30

In 2016 neemt AlphaGo, een diep neuraal netwerk ontwikkeld door Google’s DeepMind, het op tegen de wereldkampioen Go, Lee Sedol. Go is het oudste bordspel ter wereld met meer mogelijke zetten dan het aantal atomen in het universum. Pure rekenkracht is zinloos; intuïtie en creativiteit zijn veel belangrijkere eigenschappen voor een Go speler. Niemand verwacht dan ook dat een machine de mens kan verslaan. Maar het onvoorstelbare gebeurt: AlphaGo wint met 4-1 van Sedol en haalt daarmee de cover van Nature.

De 37ste zet van AlphaGo in het tweede spel is cruciaal en slaat in als een bom. De computer maakt een move die geen mens had kunnen bedenken, waarop Sedol zijn stoel verlaat om later lijkbleek terug te keren. De tv-commentatoren vallen stil en het beeld lijkt te bevriezen. In dit mysterieuze moment van verslagenheid en verwondering openbaart zich het radicaal vreemde van de AI: uitermate intelligent, creatief, maar ook totaal alien.

Thomas Ryckewaert grijpt dit moment aan voor een lecture performance over fenomenen die de menselijke verbeelding overstijgen. Samen met kosmoloog Thomas Hertog zoekt hij naar manieren om het radicaal vreemde bloot te leggen. In Move 37 komt alles op losse schroeven te staan; het menselijke wordt alien, de computer intuïtief, de zintuigen bedriegen en de robot droomt.

In de pers

“Niet zomaar een klassieke lecture performance, maar tegelijk een soort David Lynch film waarin onverklaarbare dingen voorvallen. Er ontstaat een permanente frictie tussen het normale en radicaal vreemde, die fascineert.” – Etcetera

→ Lees het essay ‘Wanneer Cthulhu roept…’ van Thomas Ryckewaert dat naar aanleiding van Move 37 verscheen in Etcetera

Over de maker

Thomas Ryckewaert (1979) is een Belgisch acteur en regisseur. In zijn werk begeeft hij zich op de snijvlakken van dans, theater en installatie. Hij onderzoekt de relatie tussen het menselijke en dat wat alien is, het vreemde en het intieme, biologie en technologie, realiteit en fictie. Zijn werk wordt beschreven als poëtisch, radicaal, visueel en ritueel.

  • 11.12.21

    -  20u30
  • 12.12.21

    -  20u30