28 mei: Finissage en ‘Integration duels’

'CSI Antwerp – division: countless encounters', een installatie van Sara Oklobdjzija

U bent van harte uitgenodigd op de finissage van dinsdag 28 mei van de installatie ‘CSI Antwerp – division: export – import’ van Sara Oklobdjzija, die momenteel in onze etalage te bezichtigen is. Om 20u kan u komen luisteren naar de ‘Integration duels’ tussen Michaël De Cock, artistiek directeur van KVS, en Wouter Hessels, docent film aan het RITCS. Ze gaan in gesprek met lokale deelnemers uit Monty’s Brederodewijk, en debatteren nadien ook met elkaar.

 

Sandra Sara Raes Oklobdzija (1980, Servië) is een artivist, conceptuele kunstenaar, performance maker, onderzoeker, curator en creatieve producer, sinds 2012 gevestigd in Brussel. Sinds september 2022 Sara doceert politieke actualiteit en artistieke onderzoek aan het RITCS school of arts. Momenteel werkt Sara aan een doctoraat onder de werktitel The School of Two-sides Integration or How to Build a Functional Host Society, verbonden aan het RITCS en VUB.

Met The School of Two-sided Integration or How to Build a Functional Host Society onderzoekt Sandra de wisselwerking tussen nieuwkomers in België en autochtonen. Het onderzoek pleit voor een tweezijdige benadering van migratie, waarbij zowel lokale als niet-lokale actoren een actieve rol spelen in het co-creëren van sociale commons voor een adequaat samenleven.

Als kunstenaar, artivist en onderzoeker is ze geïnteresseerd in het reconstrueren en creëeren van het proces van gemeenschapspraktijk door een geëngageerde artistieke praktijk. Via hybride en conceptuele formats (installatie, ad-hoc performance, theater, video-essay) wil ze ons cognitief-emotioneel apparaat heropbouwen en nieuwe gedeelde ervaringen creëeren. Door het kunstwerk te kapen hoopt Sara een proces te stimuleren dat geleidelijke sociale verandering kan aanmoedigen en ons naar een functionele en apartheidsvrije samenleving kan leiden.

CSI Antwerp – division: countless encounters

The School of Two-Sided Integration or How to Build a Functional Host Society heeft verschillende projecten lopen, waaronder Artbuurt en CSI, dat onderzoek doet naar microagressie. Het doel is steeds lokale en niet-lokale actoren met elkaar in gesprek te brengen.

CSI was eerder al te vinden in Brussel, maar is vanaf mei 2024 ook te vinden zijn bij Monty. In vorm van een installatie, waarbij de etalage wordt gevuld met items uit de buurt, zoals mensen, hoeken, en beelden, kunnen bezoekers getuige zijn van deze zogenoemde crimescene. Het publiek observeert en kan onderzoeken of er verbanden zijn tussen de items in de vitrine. Ook worden duels uit voorgaande edities getoond op een scherm in de etalage, waarin actuele, vaak beladen thema’s worden besproken tussen lokale en niet-lokale deelnemers. Deze gesprekken worden gevoerd met behulp van tools, spelletjes en kaarten om het gesprek te faciliteren. Tijdens de installatie worden de nemen de gespreksdeelnemers in de vitrine plaats, terwijl het publiek buiten blijft. Hierdoor onstaat een zekere afstand tussen de twee groepen – als een spiegel van de maatschappij waarin we leven, waarin we stille toeschouwers zijn van vele verhalen en ontmoetingen die ons vreemd en ver blijven.

28 mei: Finissage en ‘Integration duels’

Op de finissage van dinsdag 28 mei kan je om 20u komen kijken naar de ‘Integration duels’ tussen Wouter Hessels, docent film aan het RITCS’ en Michaël De Cock, artistiek directeur van KVS. Ze gaan in gesprek met lokale deelnemers uit Monty’s Brederodewijk, en debatteren nadien ook met elkaar.