programma

16.03

Staat van Beleg

16 maart | Mahmoud Darwish

20u30

Hij of ik’.  Zo begint oorlog. Maar hij eindigt met een onwennige ontmoeting: ‘Hij en ik.
– Mahmoud Darwish

Staat Van Beleg is een boeklang gedicht over het dagelijkse leven in een bezet land. Het gedicht schetst een levendig beeld van een volk dat het conflict moe is, maar de strijd niet opgeeft.

Mahmoud Darwish schreef Staat Van Beleg in de context van de Tweede Intifada, het beleg van Jenin en de herhaalde blokkade van de stad Ramallah. Het confronteert de lezer met de meest centrale thema’s van Darwish’ poëzie: de pijn van de verdrijving, het gevoel van ontheemding en de Palestijnse diaspora.

Mahmoud Darwish is één van de belangrijkste hedendaagse Arabische dichters en schrijvers. De “dichter van verzet” overleed in 2008. Zijn werk is vertaald in meer dan twintig talen. Als kind moest hij in 1948 op de vlucht in het conflictgebied van het Midden-Oosten. Tijdens de oorlog werd historisch Palestina van de kaart geveegd en zo ook zijn dorp.


Fatena Al-Ghorra en Bartel Jespers
lezen het gedicht voor met muzikale begeleiding.

Toen ik kind was, mochten mannen en vrouwen nog samen dansen en schrijvers uit de Arabische wereld waren jaloers op de vrije meningsuiting die wij in Palestina kenden.

In 2014 gaf de Palestijnse/Belgische dichteres Fatena een mooi interview aan Knack. Lees het hier.

Het gedicht wordt muzikaal begeleid door het Maysan Trio. Deze groep bestaat uit Tammam Ramadam, Tarek Alsayed Yahya en Simon Leleux.

Tammam Ramadam (°Aleppo) bespeelt de Ney, een fluit die een voorname rol speelt in Perzische, Turkse en Arabische muziek.
Tarek Alsayed Yahya (°Aleppo) bespeelt de Oud, een peervormig snaarinstrument dat veel gebruikt wordt in muziek uit het Midden-Oosten.
Simon Leleux is gespecialiseerd in percussie uit het Midden-Oosten. Hij bespeelt onder andere de Derboeka, een vaastrommel, en de Doholl, een grote cilindervormige trommel.

Extra: Een inleiding door Nisrine Mbarki, een schrijver, docent en vertaler van Arabische poëzie naar het Nederlands. Ze is ook medeoprichter en artistiek leider van theatergroep Landgenoten.

  • 16.03.19

    -  20u30