programma

29.02, 1.03

My Home at the Intersection

Abhishek Thapar

20u30

  • Engels
  • voorstelling
  • Duur: 60 min

Kan kunst helpen om collectieve trauma’s te verwerken?

My Home at the Intersection is een stuk dat theatermaker Abhishek Thapar al lang wilde maken, maar pas recent de moed voor kon bijeenrapen.

De voorstelling neemt ons mee naar het conflict in de Indiase provincie Punjab in de jaren ‘80, waarbij ook Thapars familie hun huis verloor. Eind 2016 ging hij met zijn familie praten over zijn jeugd , waarin hij opgroeide met mythische beelden van ’terroristen’ en ‘vrijheidsstrijders’.

In de inventieve voorstelling prikkelt hij alle zintuigen: met indringende video’s, door de smaken die hij heeft meegebracht uit de keuken van zijn grootvader, en met zijn talent voor verhalen vertellen. Daarmee weet hij op ontroerende wijze te navigeren tussen de tegenstrijdige officiële versies van deze geschiedenis en persoonlijke herinneringen. Thapar onderzoekt hoe het leven kan verdergaan, ondanks een erfenis van gewelddadige conflicten en collectieve trauma’s.

 

 

Thapar spreekt met schijnbare nonchalance, genereus en met gevoel voor humor, om de stemming er in te houden of om de kinderen niet te belasten. De verhalen zijn hoogst innemend en geven je het gevoel bij zijn familie aan tafel te zitten en te delen in hun intieme overlevingsstrategieën van goede verhalen en eindeloze discussies over welk kostuum de jonge Thapar nu aan zal trekken als terrorist.

Fransien van der Putt - Theaterkrant

“Gebruikmakend van film, maquettes en smaken trekt Thapar zijn publiek moeiteloos mee in een andere wereld.”

De Volkskrant

De Indiase kunstenaar Abhishek Thapar is een theatermaker, performer en poppenspeler. Identiteit, immigratie en het begrip ‘thuis’, vormen terugkerende thema’s in zijn werk.

  • 29.02.24

    -  20u30
  • 01.03.24

    -  20u30

Written and Performed by Abhishek Thapar along with Venu Thapar, Dr. Shveta Grover and Ashok Thapar Produced by DAS Theatre, Amsterdam Dramaturgical Support Maria Roessler Text Advice Divya Nadkarni Advisors Floris van Delft and Jeroen Fabius Cinematographer Sahib Gill Film Editing Jeanette Groenendaal and Rinku Kalsy Music Composition Kabeer Kathpalia Costumes Loise Braganza Primary Research Abhishek Thapar and Swati Simha With contributions from Dr. Sudha Thapar, Dr. Neelu Koura, Dr. Pawan Thapar and Karan Special Thanks: Chandana Sarma, Arash Qajar, Amandeep Sandhu, Jimmy Grima, Barbara van Lindt, Juul Beeren, Vera van Baal, Martin Brans, Mirko Lazovic Pictures Thomas Lenden