programma

16, 17.03

Le Maillot – One Size Fits All

Ahilan Ratnamohan & Globe Aroma

20u30

Een groep dansers, fotografen, modeontwerpers, videasten en atleten vinden elkaar in hun gedeelde passie: voetbal. In Le Maillot – One Size Fits All duiken ze in de oneindige culturele en fysieke betekenissen die verbonden zijn aan het voetbalshirt.

Voetballers trekken tijdens de match wel eens aan elkaars truitje: een manier om contact te houden met de tegenstander, maar ook agressief spel. Deze beweging drijven de performers op de spits om het agressieve en competitieve karakter ervan te ontkrachten en tot iets nieuws te komen.

Op die manier krijgen voetbalshirts een nieuwe betekenis. De geschiedenis en de culturele implicaties van elk stuk stof overstijgen de initiële associaties rond dit kledingstuk. De shirts respresenteren landen, clubs, steden, dorpen, sponsors, oliemaatschappijen, herinneringen en mode. De spelers zijn hun modellen en leveranciers van haute couture. Maar wie is in staat om deze haute couture echt te leveren?

Over de makers

Globe Aroma is een artistieke werk- en ontmoetingsplek voor mensen met een achtergrond als nieuwkomer en zet co-creatieve performanceprojecten op. Performancekunstenaar Ahilan Ratnamohan, geboren in Australië uit Sri Lankaanse ouders en momenteel woonachtig in België, werkt met hen samen. Hij werkt met atypische vormen in de theatercontext, in het bijzonder voetbal en taalverwervingsprocessen. Na zijn studies in Sydney probeerde hij als twintiger carrière te maken als profvoetballer in Nederland, Duitsland en Zweden. Sinds 2013 maakte hij in Monty verschillende voorstelling, oa. met Star Boy Collective. Sinds 2020 is Ratnamohan lid van het autonome Brusselse kunstenaarscollectief Robin vzw.

Deze productie is ontstaan uit een ontmoeting tussen Ahilan Ratnamohan, Sergio Belo Fanck, Alimu Mahammad, Lia Conceiçao en Issouf Ilboudo. Ze kwamen samen om voetbalstromingen te verkennen, maar wat het meest opviel was een gedeelde interesse in mode of design vanuit totaal verschillende perspectieven. Vervolgens evolueerde de groep performers en werd deze productie opgebouwd rond de praktijken van Ahilan Ratnamohan, Boubacar Barry, Issouf Ilboudo, Lia Conceiçao, Lisa Maes, Lucie Anakete, Mahy Nambiar en Oumar Diallo.

regisseur, maker Ahilan Ratnamohan | regieassistent Mahy Nambiar | atleten, performers Ahilan Ratnamohan, Boubacar Barry, Issouf Ilboudo, Lia Conceiçao, Lisa Maes, Lucie Anakete, Mahy Nambiar, Oumar Diallo | dramaturgie Petar Sarjanovic | kostuumdramaturgie Anne-Catherine Kunz | cocreatie Globe Aroma, Ahilan Ratnamohan | coproductie Kaaitheater | met steun van Kangouroe-BXL
Foto's © Omar Bahlol, Lamine Harlem
  • 16.03.22

    -  20u30
  • 17.03.22

    -  20u30