programma

1, 2.12

Alle woorden die ik nog niet kende

AHILAN RATNAMOHAN/ ROBIN

20u30

Over Ahilan Ratnamohan

Na zijn Film Studies aan de Universiteit van Sydney is het zijn periode als profvoetballer die van grote invloed is op het theaterwerk van Ahilan Ratnamohan. Sinds 2013 werkt hij in België als performancemaker, oa. van bij het begin op scène van Monty. Ratnamohan gaat aan de slag met atypische vormen. Hij werkt bijna uitsluitend met spelers die niet klassiek geschoold zijn. Zijn performances onderzoeken het culturele en choreografische potentieel van voetbal en de politieke kracht van taal. Sinds 2020 loopt ook zijn onderzoeksproject aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen rond de performativiteit van taalverwerving als performance.

Tijdens zijn eerste jaren in België verzamelde Ahilan Ratnamohan Nederlandse woorden die hij nog niet kende. Het werd een lijst van 840 woorden die hij tegenkwam in boeken, krantenartikels of brochures die circuleerden in de kunstensector.

In Alle woorden die ik nog niet kende probeert Ratnamohan alle 840 woorden van zijn lijst op te nemen in een monoloog. Tijdens die oefening dienen er zich zowel letterlijke vragen rond taal aan als ook maatschappelijke en politieke.

Waarom wil je je Nederlands verbeteren? Is het echt een compliment als iemand je feliciteert met je Nederlands? Wat betekent het om een woord van Thierry Baudet te erven?
En zal deze monoloog überhaupt begrijpelijk zijn voor Ratnamohans ‘medemigranten’?

Foto’s website: Ahilan Ratnamohan

De tekst prikkelt zowel emotioneel als rationeel en laat lezer en publiek voelen hoe het is om een buitenstaander te zijn op een manier die nog niet eerder te zien is geweest in het theater.

uit het juryrapport voor het TheaterTekstTalent Stipendium

Credits
Van en met: Ahilan Ratnamohan
Tekstklankborden: Thomas Bellinck, An Vandermeulen en Koba Ryckewaert
productie: ROBIN
met steun van: Kaaitheater en het TheaterTekstTalent stipendium van Het Prins Bernhard Cultuurfonds
in samenwerking met: Fonds De Versterking
met dank aan: Thomas Bellinck, An Vandermeulen en Koba Ryckewaert

  • 01.12.22

    -  20u30
  • 02.12.22

    -  20u30