programma

27, 28, 28.10

Amperdans | Sara Manente | Faire un four

Amperdans | Sara Manente | Faire un four

Faire un Four is een 17de eeuwse uitdrukking uit de theaterwereld, die “een nederlaag verduren” betekent. Letterlijk vertaald: “een oven maken”. Maar het kan ook klinken als “four”, vier in het Engels, vandaar dus “een kwartet”.

Faire un four is een choreografisch project dat het creatieproces wil benaderen als een proces van herschrijven. Het ‘onderwerp’ van deze creatie is in de eerste plaats de dans zelf, maar tegelijkertijd handelt de voorstelling ook over de danser als persoon, in relatie met de anderen en in een voortdurende zelfreflectie.

Faire un four wil territoria definiëren, limieten aftasten en het grensgebied verkennen tussen overeenstemming en gelijkenis, tussen synoniem en homoniem, imitatie en emulatie, het universele en het bijzondere, het gemeenschappelijke en unieke, de letter en interpretatie, gelijkenis en gelijkheid, eigenaardigheid en specificiteit. contaminatie en besmetting, sympathie en antipathie, competitie en strijd, oorsprong en oorspronkelijkheid, hommage en toewijding, privé en publiek.

Faire un four vertrekt vanuit vier dansers: hun fysionomie en hun dansen.

Faire un four is een hommage aan Marcel Broodthaers en Andy Kaufman, twee artiesten die de kunst en de samenleving benaderden als een eeuwige oefening in “opnieuw vertellen”:telkens opnieuw de realiteit herdefiniëren, identiteiten herformulerend, in een fysieke wereld die ze zagen als een veld van potentieel, niet als een gegeven.

Sara Manente (Italië, 1978) behaalde haar diploma communicatiewetenschappen (universiteit van Bologna) en voltooide de post-master ‘Advanced Performing training’ bij A.pass in Antwerpen. Ze werkt aan verschillende choreografische projecten op de grens met de beeldende kunsten: Democratic forest, een praktisch en theoretisch onderzoek in samenwerking met Alessandro Bergamaschi over de beweging van een massa’s, menigtes en gemeenschappen de video Some performances in samenwerking met Ondine Cloez en Michiel Reynaert en de dansvoorstelling Lawaai means Hawaai, die eervol werd vermeld voor de prix Jardin d’Europe 2009 en reeds werd gepresenteerd in Brussel, Antwerpen, Wenen, Ferrara. Ze is ook performer bij Marcos Simoes, Aitana Cordero Vico en Kate McIntosh.

Manente is een van de stichtende leden van CABRA vzw die het werk organiseren van de zeven kunstenaars: Sara Manente, Marcos Simões, Norberto Llopis, Jaime Llopis, Santiago Ribelles Zorita, Kyung Ae Ro en Varinia Canto Vila.

Recent startte ze met het project Grand Tourists in samenwerking met Ondine Cloez en Michiel Reynaert not not a lecture. two commentaries samen met Constanze Schellow (een lecture performance die in december 2010 in première ging op Tanzquartier Wien) en aan het danskwartet Faire un four.

Concept Sara Manente – Dans/realisatie Jonas Chéreau, Ondine Cloez, Madeleine Fournier & Marcos Simoes – Muziek Christophe Albertijn – Licht Jorge Dutor – Dramaturgische begeleiding Constanze Shellow – Video Marcelo Mardones – Coaching Michiel Reynaert – Stagiaire Lina Schlageter -Kostuums Hadas Cna’ani – Productie CABRA vzw – Uitvoerend producent Mokum vzw – Coproductie Monty, Workspace Brussels, Beursschouwburg – Het project werd gerealiseerd met de steun van wpZimmer, apt/ a.Pass, WorkSpaceBrussels, Impulstanz/Vienna MDT Stockholm in samenwerking met het Zweeds internationaal dansprogramma Konstnärsnämden– Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap

  • 27.10.11

    -  20u00
  • 28.10.11

    -  22u00
  • 28.10.11

    -  22u00