programma

25, 26, 27.02

Andreas Hutter | Spaces 2 Und keine Hand. Zeit, M

Andreas Hutter | Spaces 2 Und keine Hand. Zeit, M

20u30

Voor Und keine Hand. Zeit, Mörderin, alterslose baseert regisseur Andreas Hutter zich op twee teksten van Heiner Müller: Brief an Mitko Gotscheff (1983) en Traumtekst (1995). De brief is een vlammende tekst vol poëtische metaforen voor een nieuwe samenleving, en Droomtekst schetst een zeer intrigerend beeld van het menselijke falen en de dood. Hutter en performer Evelyn Fuchs breken de teksten open en creëren een zeer beeldende performance over verlangen en vallen.

Müller wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste theaterauteurs en regisseurs van de twintigste eeuw. Hij publiceerde beide teksten in Drucksache 17, een programmaboek van het Berliner Ensemble waarvan hij toen directeur was. In die uitgave is de brief in handschrift opgenomen, vol schrappingen en wijzigingen van de auteur.

In SPACES 2 doorsnijdt Andreas Hutter Droomtekst met flarden en correcties uit de brief, die nog nooit op scène werd gebracht. De performancetekst heeft geen dialogen of plot, maar breekt de bestaande teksten open. Op die manier trachten Hutter dichter te komen bij wat men een leidmotief in Müllers werk kan noemen: de fout in het rad der geschiedenis, de spleten in het systeem, de hoop op een kier in de betonnen muren.

Andreas Hutter werd in 1964 in München geboren. Hij woont en werkt voornamelijk in Oostenrijk, als regisseur, scenograaf en kostuum- en lichtontwerper. Hij ensceneerde onder andere Huis Clos (Sartre), De Storm (Shakespeare), Lysistrata (Aristophanes), Wachten op Godot (Beckett), Leonce en Lena (Büchner), Crave (Kane) en Bambiland (Jelinek). Hij maakte ook een aantal voorstellingen die het midden hielden tussen beeldende kunsten en performance, onder meer in het beroemde Kunsthaus Bregenz.

Hutter werkte al vaker met teksten van Heiner Müller: Mauser  in 1993, Bildbeschreibung  in 2000, en Verkommes Ufer Medeamaterial Landschaft mit Argonauten in 2006.  Momenteel concentreert hij zich op SPACES, een reeks performances en installaties, waarvan deze voorstelling het tweede luik vormt.

 

De titel Und keine Hand. Zeit, Mörderin, alterslose is een citaat uit het stuk Philoktet van Heiner Müller. Marcel Otten vertaalde het als Geen vin verroerd. Tijd, moordenaar, leeftijdloos. Hieronder ziet u een reproductie van een stuk van Ein Brief an Mitko Gotscheff zoals verschenen in Drucksache 17, en leest u de integrale Droomtekst in de vertaling van Marcel Otten.

De voorstelling is in het Duits met Nederlandse boventitels.

regie, scenografie en kostuums Andreas Hutter
met Evelyn Fuchs

tekst gebaseerd op Brief an Mitko Gotscheff  en Traumtekst van Heiner Müller, zoals gepubliceerd in Drucksache 17, Berliner Ensemble, door Heiner Müller en Holger Teschke, oktober 1995, tweede editie 1996.Droomtekst werd vertaald door Marcel Otten, uitgegeven in Last voyage, International Theatre and Film Books, Amsterdam, 1997, en hier overgenomen met vriendelijke toestemming van de uitgever.
Productie Monty
Coproductie Troubleyn/Laboratorium

www.spaces-andreashutter.net

  • 25.02.10

    -  20u30
  • 26.02.10

    -  20u30
  • 27.02.10

    -  20u30