programma

27.04

Bartlebabe

Anna Franziska Jäger & Nathan Ooms

20u30

Anna Franziska Jäger en Nathan Ooms behaalden beiden hun master Drama aan het KASK Gent. Bartlebabe gold er als Jägers afstudeerproject. Ze was in tal van films te zien en stond ook al op scène in voorstellingen van Michiel Vandevelde, Desnor en tibaldus. Ooms liep stage bij Ula Sickle en volgde het STUDIOS programma aan P.A.R.T.S.

Maak kennis met Bartlebabe, figuur tussen mens en algoritme. Alleen op de scène als de veruiterlijking van een Amerikaanse tutorial-host, schakelt Anna Franziska Jäger moeiteloos tussen viral internethits, speeches, tutorials en cry selfies. Ze laat een massa online content los op de analoge realiteit van het theater, tot die dusdanig verstoord wordt en een monsterlijk gelaat krijgt.

De 21ste eeuw lijkt geobsedeerd door een nieuw ideaal van digitalisering en efficiëntie: steeds op zoek naar manieren om het onbekende en onvoorspelbare te controleren en als het kan, te vermarkten. Dat kan je ook zien aan ons schrijven en spreken: het raakt gestandaardiseerd via allerlei soorten templates, emoji’s en gifs. De fantasie van een volledig frictieloze communicatie die in sjablonen is geperst, roept de beroemde quote I would prefer not to van klerk Bartleby op, het literaire geesteskind van Herman Melville. Bartleby spreekt tot de verbeelding door het ontwrichtende karakter van dit standaardantwoord op al wat hem gevraagd wordt. Het is noch een bevestiging, noch een absolute weigering; zijn attitude maakt het systeem waarin hij verwacht wordt te functioneren onmogelijk, omdat ze de fundamenten ervan onderuithaalt.

Wat is de impact van verregaande digitalisering op ons leven? Hoe verandert die evolutie de manier waarop we onszelf uitdrukken, hoe we denken, voelen of liefhebben? Valt er nog aan te ontsnappen?

Jäger & Ooms Double Bill

Combineer deze voorstelling met Ambient Theatre Fury (28 april, 20:30) en krijg korting op de ticketprijs. Koop jouw tickets via onderstaande link om van deze korting te genieten.

Foto’s website: Tina Herbots

 

“De verbazingwekkende metamorfose van het personage is volstrekt geloofwaardig dankzij het kolkende, ijzersterke, brutale, grappige en soms stout met pretentie dollende spel van Jäger.”

Knack

“Naast een overtuigende proeve van performatieve kunde is het een merkwaardig werk, dat zijn eigen gewicht overklast: samen met een aantal voorstellingen van generatiegenoten lijkt Bartlebabe vooral een sign of the times te zijn.”

Etcetera

Over de makers

“Een sterke nieuwe stem in het theaterlandschap.”

Het Nieuwsblad

creatie Anna Franziska Jäger, Nathan Ooms | spel Anna Franziska Jäger | mentoren Bryana Fritz, Frederik Le Roy | dramaturgisch advies Simon Baetens, Tom Engels | kostuums, scenografie Carly Rae Heathcote | techniek Piet Depoortere, Korneel Coessens, Koen Goossens | productie KASK Drama School of Arts, CAMPO | residentie CAMPO, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Vooruit, De School Van Gaasbeek, BUDA, Art Basics for Children | met dank aan Fabrice Delecluse, Bardia Mohammad, Lander Gyselinck

Foto’s © Carly Rae Heathcote

  • 27.04.22

    -  20u30