programma

30.09, 1.10

Arco Renz – 1001

Arco Renz - 1001

20u30

Voor het eerst sinds .states. (2001) maakt Arco Renz opnieuw een solo voor zichzelf.
Renz studeerde theater- en filmwetenschappen aan de Sorbonne in Parijs en aan de Freie Universität in Berlijn. Vervolgens maakte hij deel uit van de eerste lichting studenten (1995-1998) van P.A.R.T.S. Na zijn studies werkte hij enkele jaren samen met Robert Wilson, en ontwikkelde een eigen parcours als choreograaf. Zijn signatuur wordt gekenmerkt door een abstract spel van vormen, tijd en ruimte, samengehouden door de concentratie en fysieke inzet van de dansers en een uitgekiend samenspel van licht, geluid, kostuums en scenografie.

1001 balanceert op de grens van het reële en van de verbeelding. De titel verwijst enerzijds naar de digitale bouwstenen 0 en 1 – iconen van het hedendaagse leven. Anderzijds is het een referentie naar de dromen en verhalen van een exotische, verafgelegen wereld, naar de legendarische sprookjes van ‘duizend-en-één- nacht’. 1001 is een fysieke reis doorheen de beelden van het verleden naar een precair heden.

Arco Renz ontwikkelt deze solo in nauwe samenwerking met de Taiwanese experimentele filmmaker Tony Wu. Wu is geen onbekende in de wereld van de hedendaagse kunst: zijn werk was te zien in gerenommeerde musea en galerijen waaronder het MOMA in New York, het Centre Pompidou in Parijs, de San Francisco Cinemateque en het Fine Arts Museum in zijn thuisstad Taipei. In zijn films onderzoekt hij de metamorfosen die 8- en 16mm films, foto’s en digitale beelden ondergaan na bewerking in verschillende formaten en met uiteenlopende technieken (zowel analoge als digitale).

Speciaal voor deze voorstelling stellen Tony Wu en Arco Renz een reeks 16mm films samen op basis van verschillende fragmenten. De beelden lijken flarden van een persoonlijk verhaal te suggereren. De performer laveert tussen het hier en nu op scène en de projecties die zowel verleden als toekomst oproepen. Er ontwikkelt zich een veelheid aan identiteiten op het scherm en in real time, tot het lichaam van de performer van de ene identiteit in de andere overvloeit, en de traagheid van de realiteit omzet in de snelheid van filmbeelden en omgekeerd.

Het eerste wat opvalt, wanneer men de verschillende producties van de Duitse choreograaf Arco Renz, naast elkaar plaatst, is de intensiteit waarmee de performers aanwezig zijn op scène: verstild en traag, amper bewegend in de ruimte of juist hyperkinetisch en maximaal present over het hele speelvlak, zij lijken altijd gedreven door een immense innerlijke kracht en energie. Uiterste dynamiek en absolute verstarring zijn twee extremen in een spanningsveld dat de lichamen van zijn dansersproberen te verzoenen.
Bart Van den Eynde, Alternatives Théâtrales No.105 (mei 2010): Théâtre-danse, la fusion ou rien!

artistieke leiding, ChoreograFIE, DANS Arco Renz
Film Tony Wu & Wen-Chi Su
OriginELE MUZIEK Marc Appart
LiCHTONTWERP Jan Maertens
DramaturgIE Bart Van den Eynde
KOSTUUMS Simon-Pierre Toussaint & Lisa Huygens
TECHNIEK Dorus Daneels
MONTAGE 16mm Wen-Chi Su
STAGIAIRE Emilie Combet
ProductiE Kobalt Works (BE)
CoproductiE Kunstencentrum STUK (BE), Monty (BE)
ResidenTies Taipei Arts Village (TW)

www.kobaltworks.be

  • 30.09.10

    -  20u30
  • 01.10.10

    -  20u30