programma

10, 11.05

The automated sniper

Frascati Producties, Ism & Heit / Julian Hetzel

20u30

Oorlogsvoering met drones lijkt steeds meer op een videospel. Julian Hetzel maakt er spannend en interactief theater over.

De geschiedenis van de menselijke strijd is een verhaal van steeds grover geweld toegebracht over een steeds grotere afstand. Welke ethiek kunnen we nog toepassen, nu de sterkste partij zich heeft teruggetrokken van het slagveld? En nu oorlog en computergames nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden zijn?

In The automated sniper worden twee performers beschoten met een automatisch wapen, door afgevaardigden uit het publiek én op afstand vanuit het Midden–Oosten. Hun performance over de kunst van het oorlog voeren wordt letterlijk aan flarden geschoten. The Automated Sniper is een lezing, moderne dans en een kritisch pamflet, maar ook een spannende game. Oog om oog, tand om tand.

Julian Hetzel werkt op het snijvlak van performance, media en beeldende kunst, met een droog gevoel voor humor en een politieke ondertoon. In 2018 toonde hij All Inclusive bij Monty. Hij werd dit jaar geselecteerd voor de 47ste Biënnale van Venetië, onder andere ook met zijn performance The automated Sniper.

The Automated Sniper in de pers

Een even hilarische als pijnlijke vergelijking tussen kunst, gamen en oorlog. – Theaterkrant

Overtuigende performance die de betekenis van oorlog fysiek invoelbaar maakt en bovendien een bijzondere ode brengt aan de (overlevings)kracht en noodzaak van kunst. – Jury VSCD

  • 10.05.19

    -  20u30
  • 11.05.19

    -  20u30