programma

15, 16.03

The Museum | UITGESTELD

Bashar Murkus | The Museum

20u30

CORONA-UPDATE | Deze voorstelling krijgt een nieuwe speeldatum in 2022.

Geweld zit in elke mens, je hebt niet veel nodig om het te ontketenen.

In een museum voor hedendaagse kunst pleegt een man een aanslag: 49 kinderen en een leerkracht komen om. Zijn plan om doodgeschoten te worden door de politie mislukt en hij wordt ter dood veroordeeld. Zeven jaar wacht hij in zijn cel op de doodstraf. Een week voor de executie overtuigt hij de politie-inspecteur die zijn zaak onderzocht om hem te vergezellen bij zijn laatste maaltijd. De twee mannen ontmoeten elkaar in de ruimte waar de dodelijke injectie zal worden toegediend. Ze wagen zich aan riskante en manipulatieve spelletjes, die alleen op een laatste avond kunnen plaatsvinden. Spelletjes rond de betekenis van de dood, waar ze allebei naar verlangen. De grote vraag: wat is het verschil tussen een terrorist en de overheid die hem executeert?

Over de maker

Toneelauteur en regisseur Bashar Murkus (°1992, Palestina) zit niet stil; hij creëerde sinds 2011 bijna twintig stukken. Sinds een paar jaar leidt hij het Khashabi Theater, dat hij samen met zijn oud-klasgenoten van de toneelschool oprichtte. Het is het eerste onafhankelijke Palestijnse theater in de Israëlische havenstad Haifa. In 2018 speelde Murkus al met zijn Other Places bij Monty. Zijn producties zijn steeds het resultaat van uitgebreid onderzoek van geëngageerde acteurs, academici, ontwerpers en musici die samen complexe sociale, politieke en filosofische thema’s verkennen.

In de pers

“We criminaliseren de individuele daden van de lone wolf, maar we negeren de systematische manier waarop de staat burgers uitmoordt.” – Bashar Murkus in De Standaard

→ Lees het interview met Bashar Murkus door Eva Decaesstecker en Esther Severi

  • 15.03.21

    -  20u30
  • 16.03.21

    -  20u30