programma

1.05

Birds That Change Colour | On recording the Sun

Birds That Change Colour | On recording the Sun

20u30

Psychfolk band Birds That Change Colour werd opgericht door Singer-songwriter/gitarist Koen Kohlbacher. In 2007 krijgt hij versterking van drummer Dave Schroyen  (Millionaire/Evil Superstars/Creature with the Atom Brain) en bassist-producer Christophe Albertijn. Met hun eclectische mix van melancholische psychfolk en speelse sixties pop kan Birds van begin af aan rekenen op een trouwe aanhang in hun thuishaven Antwerpen. Optredens in Brussel en Gent zetten hun live reputatie nog kracht bij en Koen`s expressieve stemgeluid wordt opgemerkt door Aldo Struyf van Creature with the Atom Brain. Hun samenwerking is te horen op het albumTransylvania en leidt zelfs tot een duet met Mark Lanegan.

In de muziek van Birds weerklinken echo’s van Syd Barret, The Incredible String Band en Midlake, verweven met de melodische harmonieën van de Beatles. De lange schaduw van deze ikonen belet echter niet dat Birds That Change Colour steeds fris en origineel voor de dag komt. Hun composities, opnames en optredens bestrijken het spanningsveld tussen traditie, experiment en een gevoel voor humor dat doet denken aan de jonge Kevin Ayers. Ondanks hun voorliefde voor Westcoast muziek, Country folk en Krautrock fabriceren deze Birds toch een typisch Brits geluid: minutieus geweven, dromerige motiefjes met steeds de “song” als leidraad.

Het eerste album van Birds “On Recording the Sun” – Munich Records, mei 2011 – is een intrigerende verzameling van beklijvend mooie liedjes. De essentie van de klassieke jaren´70 opnames wordt hier gestold en gepolijst tot 11 caleidoscopische “psychgems”. Bijdragen zijn er onder meer van Pascal Deweze ( Sukilove, Broken Glass Heroes) en de betoverende stem van Nathalie Delcroix (Laïs, Country Ladies). De samenwerking met gerenommeerde klassieke muzikanten Patrick Denecker en Piet Stryckers werpt zijn vruchten af in pareltjes als “Woods” en “O What a Day”. De pastorale  bekoring en melancholie in het samenspel tussen Koen´s doorvoelde zangstem en de aangrijpende blokfluit- en strijk arrangementen maken van “On Recording The Sun” een bijzondere plaat: speels en donker als een carrousel op een verlaten kermis bij het krieken van dag.

“Birds That Change Colour maakt ongelooflijk mooie, warme muziek die onder je vel blijft zitten. Een Parel.” (Studio Brussel)

  • 01.05.11

    -  20u30