programma

12, 13, 14, 15.04

Bodies Anonymous (Jack Gallagher & Fransien van der Putt) | empty white horse

Bodies Anonymous (Jack Gallagher & Fransien van der Putt) | empty white horse

20u30

In empty white horse onderzoekt Gallagher de impact van mannelijke rolmodellen op het lichaam: de krachtige leider, de heilige vader en de invloedrijke miljonair. Zijn inspiratie haalt hij behalve uit persoonlijke gebeurtenissen ook uit recente politieke ontwikkelingen, zoals het radicaliseren van jonge moslims in West-Europa en de verkiezingsoverwinning van Bush vanwege zijn appel op sterk leiderschap. Hij trekt de toeschouwer mee in een bewegingsdrama over de noodzaak van rolmodellen, de haat die ze tegelijkertijd oproepen en de wens om hen te ondermijnen. Op de scène staan drie dansers, een acteur en een danseres. De lichamelijkheid van de drie mannelijke dansers staat centraal. Zowel de acteur als de danseres treden op als een soort plaaggeest. Zij beproeven de zeggingskracht van het mannelijk lichaam, traceren de wortels van mannelijk vertoon, en reïncarneren beelden en posities die het perspectief op de dans in een ander daglicht stellen.

Danser en choreograaf Jack Gallagher is afkomstig uit New York maar leeft en werkt in Amsterdam. In 1999 richtte hij de multimedia- en performancegroep Bodies Anonymous op onder het motto ‘pure dans, non fictie’. Naast het choreografische aspect spelen ook licht en projectie een cruciale rol in zijn werk. Hij is een meester in het plaatsen van beweging in een ruimtelijk reliëf van licht en donker, van kleur en restbeeld, van dynamiek en stilstand.

Een eerste aanzet van zijn nieuwe creatie zagen we in februari 2004 in Lantaren/Venster. Meteen nodigden we Gallagher uit om die aanzet verder uit te werken in Antwerpen: voorjaar 2006 is hij ruim een maand in residentie om aansluitend in première te gaan.

Choreografie: Jack Gallagher
Dramaturgie / Eindregie: Fransien van der Putt
Met: Jack Gallagher, Kenji Imukai, Gonçalo Crucinha en Sanja Hasagic
Acteur en componist: Mark Poysden
Kostuums: Aziz
Lichtontwerp: Bernie van Velzen
Video ontwerp en uitvoering Techniek: Jack Gallagher, Meeuw, Bernie van Velzen

 • 12.04.06

  -  20u30
 • 13.04.06

  -  20u30
 • 14.04.06

  -  20u30
 • 15.04.06

  -  20u30