programma

6.12

BOOKERS&HOOKERS | Verschijningen | feestelijke receptie

BOOKERS&HOOKERS | Verschijningen | feestelijke receptie

20u30

In het najaar van 2015 gaan de makers van BOOKERS & HOOKERS twee weken lang op residentie in MONTY ABN. Ze zullen er verschillende gasten uitnodigen, bergen boeken verslinden en op zoek gaan naar linken tussen de literatuur en het hedendaagse leven in de stad.

BOOKERS & HOOKERS trekt in de week van 18 november met de fiets de wijde wereld in. Landkaart van dienst zijn onuitgegeven brieven en passages uit het werk van Jean-Marie Berckmans, Antwerps cultschrijver en chroniqueur van de onderkant van de samenleving. Het viertal begeeft zich door weer en wind naar plekken die een belangrijke rol speelden in het oeuvre met Berckmans, leest er zijn teksten voor, gaat op theevisite bij mensen die hem kenden, en praat met medestanders en toevallige passanten. Een publieke presentatie van dit veldwerk vindt plaats in de vorm van een feestelijke receptie op zondag 6 december.

Bookers & Hookers is een literair kamikazecollectief dat ontsproten is uit de zomerbib van Comp. Marius en dat bestaat uit Nico Boon, Hanne De Backer, Ine Bettens, Aurelie Di Marino en een poule min of meer vaste gasten.

Alle vier hebben ze een theatrale achtergrond, maar toch maakt Bookers & Hookers niet echt theater. Het collectief maakt eerder verrassende locatieperformances op basis van wereldliteratuur die doordrongen zijn van muziek. Zo bestormden ze reeds een hele zomer lang het weiland van de vroegere Scheld’apen, wassalons in Brussel en stegen in Brugge en Antwerpen.

Zonder inhoudelijke toegevingen en met de nodige humor, georkestreerde chaos en onverwachte gasten, confronteren ze pulp met poëzie, filosofische vlugschriften met grote romans, Hollywoodscripts met klassieke theaterteksten.
Ze willen bewijzen dat de literatuur een bewaarplaats van het menselijke geheugen én een broedplaats voor alternatieven is.

Bookers & Hookers is toegankelijk, maar daarom niet laagdrempelig. Speels en rebels qua vorm, maar doorzocht en doorgraven qua inhoud.

In het najaar van 2013 bracht het collectief twee indoorversies in Monty. In putteke winter 2014 bezetten ze het binnenplein van een kerk en maakten winterversie #1, een performance over muren en daken heen.

van en met Nico Boon, Hanne De Backer, Ine Bettens, Aurelie Di Marino en gasten

  • 06.12.15

    -  20u30