programma

16.12

PUBLIEK PLAN speldoos

CAMPUSATELIER

14u00

In PUBLIEK PLAN wordt telkens opnieuw een stadsplan gemaakt door wie rond tafel zit en met elkaar in gesprek gaat. We maken een staat van bevinding op van de stad zoals we die vandaag ervaren, maar ook van de stad zoals we ze herinneren én zoals we ze voor ons zien in de toekomst. Door luidop na te denken over de plekken die we delen in de stad, zetten we gedachten in gang bij onze medespelers over de beleving van de publieke ruimte.

Foto’s website: CAMPUSatelier

Over de speldoos PUBLIEK PLAN

CAMPUSatelier ontwikkelt in 2023 een vragenspeldoos die op speelse wijze peilt naar de diverse betekenissen en belevingen van het publieke domein in de stad. Het spel vertrekt vanuit een eerder traject (Publiek Plan Gent N°1, 2022) waar bij Gentse bewoners gepeild werd naar de ‘openbaarheid’ van publieke plaatsen in de stad, zoals: Waar vind jij publiek water? Waar ben jij ongewenst publiek? Welke private plek moet (opnieuw) publiek worden? 

Vanaf midden november 2023 worden speldozen verspreid naar partnerorganisaties in Gent, Oostende, Antwerpen en Groningen. Daar raken de speldozen gevuld met antwoorden: lokale belevingen van publieke ruimte in verschillende stadscontexten.

Over het langduriger traject van PUBLIEK PLAN

Met het project PUBLIEK PLAN (sept ‘23 – dec ‘25) werkt CAMPUSatelier twee jaar lang rond de co-creatie van publieke ruimte. CAMPUSatelier herdenkt stadsplanning tot een collectieve speelvloer, waar samen met bewoners wordt getekend, gebouwd, gespeeld, gezongen, gedanst, voorgelezen en gegeten. CAMPUSatelier maakt vragenspeldozen, subjectieve stadskaarten, live installaties en bouwwerken in openlucht, en doet dit in samenwerking met verschillende partnerorganisaties in Gent, Oostende, Antwerpen en Groningen.

Over CAMPUSatelier

CAMPUSatelier is een collectief atelier voor publieke ruimte in Gent. Het atelier heeft haar uitvalsbasis in de wijk Nieuw Gent en werkt daarnaast projectmatig in de wijk Watersportbaan. CAMPUSatelier bouwt aan de verbeelding en beleving van het plein, de straat, het park, de parking,…en doet dat samen met mensen uit de buurt als mede-makers: bedenkers, vormgevers, bouwers of gebruikers. CAMPUSatelier wordt getrokken door kunstenaar Elly Van Eeghem en sociaal-ruimtelijk ontwerper Maarten Jolie. Sinds 2017 bouwen ze aan een eigenzinnig parcours op het raakvlak tussen artistieke, sociale en urbanistische praktijk.

Credits

Spelontwerp: Elly Van Eeghem, Sofie Deckers & Maarten Jolie
Illustraties: Sofie Deckers, Elly Van Eeghem & Ferre Van Bogaert
Grafisch ontwerp: Sofie Deckers
Eindredactie: Elly Van Eeghem
Met steun van de Stad Gent, de Vlaamse Gemeenschap, Kunstencentrum VierNulVier, Cultuurcentrum De Grote Post, Monty & Buro Mix.

Dit spel kwam tot stand met bijdragen van verschillende mensen die (toevallig of niet) langskwamen in CAMPUSatelier en vrijwillig mee wilden denken, spelen, knippen en plakken. Dankjewel Jacqueline, Xavier, Ivo, Koen, Harald, Ferre, Raoul, Aldo, Jakob, Jorik, Caroline, Karolien,…

  • 16.12.23

    -  14u00