programma

Carly Wijs | Yes

Carly Wijs | Yes

inkomsprijs MUHKA

In Yes, een doorlopende installatie-voorstelling, brengen Carly Wijs en Marijke van Warmerdam een bewerking een aantal hoofdstukken uit James Joyce ’s Exiles in een combinatie van theater, tekst, video, geluid en installatie.

Centraal staat de intrige tussen een echtpaar en hun minnaar en maîtresse. Yes is een reflectie op de moderne mens en een eigentijdse invulling van relaties: hoofdpersonage Richard stimuleert zijn vrouw tot een open relatie en dwingt haar zelfs tot het nemen van een minnaar, echter vooral opdat hijzelf zijn gang zou kunnen gaan.

Begeleid door de film Monologue Intérieur van de Nederlandse kunstenares Marijke van Warmerdam spelen de drie acteurs Carly Wijs, Jerry Killick en Rasmus Ölme in een constante herhaling. Het verhaal heeft geen heldere plot maar kan alle kanten uitgaan, overeenkomstig James Joyce’s stream of consciousness of de grilligheid van het menselijke denken. Onderworpen aan de dwang van het spelen, zijn de drie personages letterlijk gevangen in een museumruimte, waar hun theatrale loop begint als het museum de deuren opent en ophoudt als het museum sluit. Zowel het spel, de videofilm als het geluidwerk, zijn onafgebroken te zien.

Carly Wijs (°1966) studeerde in 1990 af aan de Toneel Academie Maastricht. Vanaf 1992 speelde ze in Het liegen in ontbinding van Guy Cassiers, en werkte voor verschillende Belgische gezelschappen: NTGent, De Onderneming, de Roovers, Jan Lauwers & Needcompany, Josse de Pauw, tg STAN en Ultima Vez. In 2004 richtte Carly de structuur Exiles op om haar eigen werk te produceren. Ze creëerde onder meer Wat is denken? (2004), Niemand kan het (2008), en F=ma (2010). Carly speelde tevens in verscheidene Nederlandse films en tv-series en werkt als docent theater aan het Rits en P.A.R.T.S.

tekst Exiles, James Joyce | concept & tekstadaptatie Carly Wijs | met Jerry Killick, Rasmus Ölme, Carly Wijs | installatie Hell Carly Wijs, Stef Van Alsenoy, Sander Tas | tekst Hell A Portrait of the Artist as a Young Man, James Joyce | uitvoerend producent Caravan Production (BE) | residenties Göteborgs Dans & Theater Festival in Stora Teatern en Folkteatern (Göteborg, SE), Monty (Antwerpen, BE)
film Monologue Intérieur Marijke Van Warmerdam | spel Carly Wijs | co-productie Vlaams-Nederlands Huis de Buren (Brussel, BE) met de steun van the Swedish Arts Council’s Residency Programme, de Vlaamse Commisie van het Brussel Gewest(VGC), en de Vlaamse gemeenschap

Yes is een realisatie van Monty in samenwerking met het MUHKA.
De voorstelling speelt in het MUHKA, Leuvenstraat 32 Antwerpen.
Er is geen toeslag op de museuminkom. Engels gesproken.