programma

19.05

Compagnie Barbarie | The end is dear. Hakend lezen

Compagnie Barbarie | The end is dear. Hakend lezen

20u30

Compagnie Barbarie werkt aan een nieuwe voorstelling: The end is dear. Première voorzien op 8 november 2013 in Monty.
Net zoals ze dat deden voor hun vorige voorstelling voeren ze een vooronderzoek in drie fases, drie werkweken, drie toonmomenten.
Dit vooronderzoek wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële en productieve steun van d e t h e a t e r m a k e r.

Onderzoek 1: “Hakend lezen”

“Het advies van ouderen lijkt op de winterzon: Het brengt licht, maar verwarmt ons niet.” 

Tijdens de eerste onderzoeksweek gaan we lezen en haken.
We verdiepen ons in het werk “niets te vrezen” van Julian Barnes .
Julian Barnes’ boek is onder meer een familiegeschiedenis, een ideeënwisseling met zijn broer – die een vooraanstaand filosoof is –, een overdenking van de dood, een viering van de kunst, en een discussie over God .
Grasduinend in dit boek worden er linken gelegd naar andere werken uit de literatuur die zich wijden aan het thema doodsangst.
Een week lang verplichten we onszelf om te lezen, te praten en te graven in zowel bestaand materiaal als eigen angsten of obsessies rond de dood.
(er zijn leukere dingen om je op te focussen maar bon, alles voor de kunst!)
Tijdens deze leessessies en discussiërend over de eigen sterfelijkheid gaan we aan één stuk door haken.
De bedoeling van al dat haken heeft te maken met het uiteindelijke decor-idee, maar daarover verklappen we later meer!
Gelukkig krijgen we voor al dat gehaak ondersteuning van buitenaf. We roepen de hulp in van 5 handige oma’s (ze mogen ook kinderloos zijn) die een hele week lang bij ons aan tafel zullen zitten. We doen niet enkel beroep op hun handvaardigheid maar ook op hun levensexpertise. We gaan met hen in gesprek over de dood, de angsten en de hoop die zij ervaren. Zij zijn immers ons toekomstperspectief: ooit worden wij zoals zij en ooit waren zij zoals wij. Wat doet zo’n leeftijdsverschil met een visie over de dood en met angst? We kijken enorm uit naar deze confrontatie, naar de bijhorende koekjes en koffie en naar een vriendelijke berisping als we ergens een steek laten vallen.
Op zondag krijgt u onze handwerkjes te zien en leggen we onze angsten open en bloot op tafel. Maar dan wel geruggensteund door onze vijf nieuwe vriendinnen.

Week 2: “Iedereen kan schilderen”.
Toonmoment op 2 juni.
Week 3: “Lend me your ears”.
Toonmoment op 16 juni.


 

Compagnie Barbarie bestaat uit zeven (!) jonge madammen die elkaar ontmoetten op de toneelafdeling van het RITS. De dames lieten voor het eerst van zich horen in 2007. Toen besloten ze om hun regelmatige ‘koffie-met-taart-kletsen’ en hun kaartavonden om te zetten in heuse, professionele toneelrepetities. Die dames, dat zijn: Ruth Beeckmans, Evelien Broekaert, Liesje De Backer, Karolien De Bleser, Amber Goethals, Lotte Vaes en Sarah Vangeel. Zij herkenden bij elkaar een voorkeur voor toneel met een scheve kijk op de werkelijkheid.

Wij lachen met onze angsten, onze kwellingen, onze onvervulbare wensen en de absurditeit van dit alles. De schoonheid ontdekken van de lelijke kantjes gaat bij ons gepaard met de relativering van dit alles en resulteert in een stevige lachsalvo. Deze mix van humor met inhoud en inhoud met buikgevoel: dat is Compagnie Barbarie.


Compagnie Barbarie ZOEKT

toffe vrouwen van 70+ die mee willen werken aan deze eerste onderzoeksweek van het collectief. Zin en tijd om met de 7 Barbarie-dames gezellig te praten over ouder worden? Graag vrouwen die ook een beetje verstand hebben van breien/haken of andere handvaardigheden. Mail naar [email protected] of stuur de gegevens door als je iemand kent, dan nemen wij contact op.
waar? in Monty
wanneer? een week lang, van 13 t/m 19 mei
O ja, het is ook met veel koffie en taartjes…

 

  • 19.05.13

    -  20u30