programma

15.05

Beyond the Black Box

Clément Layes │ Allege

15u30

12 jaar na de première blikt Layes terug op zijn eerste werk Allege in het licht van de tijd die is verstreken. Allege onderzoekt de mogelijkheid van een actie die niet van buitenaf wordt bepaald, maar van binnenuit wordt gecreëerd. Wat kan ik doen of laten om een veld van onvoorstelbare mogelijkheden te ontsluiten?

“Waar ik over schrijf is niet wat het is. Het ligt dicht bij wat we denken dat het is, het is geen kunst voor de toekomst noch een cultuur voor nu. Het is vijfhonderd citaten vermomd in een paar plastic flessen. Het is geen geometrische demonstratie. Het gaat niet over Clément Layes, het is geen rockconcert hoewel dat geweldig zou zijn. Het gebeurt en wordt ongedaan gemaakt, het is niet ambivalent.”

 

Foto’s xebsite: Dieter Hartwig

Over de maker

Clément Layes richtte in 2008 Public in Private op met Jasna L. Vinovrški in Berlijn. Sinds 2011 creëren ze zowel solo’s als grote groepsstukken. Hun werk is te zien in Berlijn en verschillende internationale contexten in Europa en Noord-Amerika. Op het raakvlak tussen choreografie, beeldende kunst en filosofie ligt het zwaartepunt van het werk in observaties van het dagelijks leven met als doel choreografie verder te ontwikkelen als een hedendaagse kunstvorm door het perspectief van een grote verscheidenheid aan media.

Choreografie/Concept: Clément LayesDramaturgie: Jasna Layes VinovrskiMuziek: David ByrneKostuum: openbaar in privéLicht: Ruth Waldeyer, Florian BachEen productie van Public in Private.Met dank aan Sophiensaele, Tanztage Berlin, Festival Ardanthé, Dock 11, CND Parijs.Allege (2013) werd gefinancierd door de regerende burgemeester van Berlijn - Senat's Chanellery - Cultural Affairs.
  • 15.05.22

    -  15u30