programma

27, 28, 29.05

Hamlet’s Playground

CREW | online

20u30

Corona zette de podiumkunsten op non-actief en dwong de sector tot het sluiten van de zalen en live-streaming, waarbij de voeling tussen live-performers en publiek grotendeels wegvalt. CREW tilt de online theaterbeleving vandaag naar een nieuw niveau. De futuristische productie Hamlet’s Lunacy van Eric Joris en Mesut Arslan wordt door Joris en zijn team omgezet naar Hamlet’s Playground, een coronaproof interactieve theaterbeleving die zich online afspeelt.

Hamlet’s Playground neemt het publiek mee naar de kern van Hamlet’s conflict. Het jaar is 1600. Een kantelpunt. Het einde van het geocentrisme verjoeg de mens uit zijn comfortabele positie en nieuwe uitvindingen brachten lang gekoesterde zekerheden in samenleving en politiek aan het wankelen. Een culturele transformatie was onvermijdelijk. Hamlet’s Playground plaatst de toeschouwer in een virtuele, gecureerde wereld. Met gemanipuleerde 3D-scans, computer graphics en live-enactments ontrafelen we samen met het publiek de historische achtergrond van Hamlet. Daarbij stellen we ons de vraag wat het betekent om te leven in een wereld die zo radicaal anders wordt.

De voorstelling trekt paralellen tussen Hamlet’s conflict en de actualiteit. Wat moet je geloven in een wereld waar leugens in enkele seconden viraal gaan? Wie moet je geloven? Neem je de wapens op of wacht je af? Shakespeare’s Hamlet leert ons: niets doen is ook positie innemen.

Praktisch

Als toeschouwer krijg je toegang tot het online platform Gathertown. In deze nintendo-achtige spelomgeving word je op sleeptouw genomen door live acteurs. Ze leiden je door verschillende virtuele kamers waar historisch bronnenmateriaal en technologie nieuwe inzichten geven in Hamlet’s conflict. In een combinatie van 3D-representaties, Virtual Reality en live-enactments komt de geschiedenis tot leven. Als avatar – je digitale persona – neem je, samen met de avatars van andere aanwezigen, actief deel en kan je de hele speelruimte verkennen.

De praktische informatie om toegang te krijgen tot het platform, krijg je op voorhand per e-mail toegestuurd. Eenmaal ingelogd, zal een gastheer je voor aanvang van de voorstelling ontvangen en wegwijs maken in de navigatie op het platform.

De online voorstelling speelt zich gelijktijdig af in een fysieke VR-installatie in de gebouwen van CREW, de cockpit van de voorstelling als het ware. Aanvankelijk was er de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de installatie. De huidige coronamaatregelen (geen publieke evenementen binnen tot 1 juni) maken dit helaas niet mogelijk.

  • 27.05.21

    -  20u30
  • 28.05.21

    -  20u30
  • 29.05.21

    -  20u30