programma

25.05

De Abrikozenboom

Klub Kilim

20u30

  • Nederlands
  • Turks
  • voorstelling
  • Duur: 80 min

In de eerste jaren van zijn leven woonde Ali Can Ünal bij zijn grootouders in Çifteler, een dorp in Turkije. In het dorp staat een grote abrikozenboom, en daaronder vertelt de opa van Ali Can verhalen. Aan het eind van zijn leven krijgt de opa Alzheimer, wat zijn vertellingen alsmaar vager, bevreemdend maar ook droomachtig maakt.

In de Abrikozenboom dwaalt Ali rond in het kartonnen geheugenpaleis van zijn opa. Een archief van herinneringen en verhalen opent zich. In verschillende vertellingen beweegt hij van zijn persoonlijk levensverhaal naar dat van de grote verhalen uit de wereldgeschiedenis en terug. Hij komt terecht in een kluwen aan koortsachtige dromen waar mythes uit de wereldgeschiedenis doorheen echoën.

De Abrikozenboom is een beeldende voorstelling van het jonge Gentse collectief Klub Kilim in de traditie van het verhalen vertellen van Ali Cans Turkse opa, Ali Can keert er terug naar een bron van eerste herinneringen. Want daar start het verhaal van de mens en dat van hem, onder De Abrikozenboom.

Het theatercollectief Kulub Kilim (kilim betekent geweven tapijt) zag het levenslicht in 2022, en bestaat uit Joeri Happel, Ali Can Ünal, Lieselot Siddiki, Menzo Kircz, Rozemarijn van Kalmthout en Siebren Nachtergaele. Voor deze voorstelling werken ze samen met Damla Aydin een celliste opgeleid in Turkse en Westerse klassieke muziek.

Over theatercollectief Klub Kilim

Klub Kilim zag sinds 2022 het levenslicht en bestaat uit Joeri Happel, Ali Can Ünal, Lieselot Siddiki, Siebren Nachtergaele en Rozemarijn van Kalmthout. Kilim betekent tapijt. In Turkse en Perzische tapijten worden via een specifieke beeldtaal verhalen geweven. Als je de symbolen kent, kan je de tapijten lezen. Dat is heel toepasselijk voor het soort theater van Klub Kilim: beeldend en verhalend.

Om uit te zoeken waar de eeuwige chaos vandaan komt, keert Ali Can terug naar zijn kindertijd.
  • 25.05.24

    -  20u30

van & met theatercollectief Klub Kilim (Joeri Happel, Ali Can Ünal & Lieselot Siddiki) muziek Damla Aydın eindregie Menzo Kircz zakelijke leiding, productie & communicatie Siebren Nachtergaele productie Eigen Kweek coproductie NTGent, Platform 0090 technisch ontwerp & techniek Lasse Geudens stage techniek Marthe Leon Thys kostuum Zoubida, Kito Kotsoane met dank aan Trappelend Talent, TAZ, Vincent Company, Rozemarijn van Kalmthout, Gökhan Girginol, Mohammed Sultan, Yilmaz Koçak, Frederik Rogiers, Patrick Martens, Eva Teetaert, Emin Mektepli (de tapijtendokter), Monty, CAMPO en Stad Gent foto's website Arber Sefa