programma

14, 15, 16, 17.01

de Enthousiasten | L’Origine du Monde voor dummies

de Enthousiasten | L'Origine du Monde voor dummies

20u30

De nieuwe productie van de Enthousiasten Van Dijck, Turbiasz & Dehollander: ‘L’Origine du Monde for Dummies’ vertrekt van de geschiedenis van het schilderij L’Origine du Monde (1866) van Gustave Courbet.
Gedurende meer dan een eeuw hing er een mysterieuze waas rond dit schilderij (dat het geslacht van een vrouw toont) omdat men niet wist waar het zich bevond en òf het wel bestond.  Er bestond geen afbeelding van, geen tekening, geen gravure of  foto. Niets. Enkel twee teksten die het omschrevenen als: ‘Het ultieme woord van het realisme’.

Het schilderij werd opzettelijk uit de openbaarheid gehouden door zijn eigenaars die het verborgen (soms achter een gordijn, soms achter een ander schilderij), koesterden, en slechts in uitzonderlijke omstandigheden aan enkele geprivilegieerden toonden.Zo werd het schilderij een exclusief mysterie dat, als het dan toch getoond werd, nog meer schitterde.Ondertussen is de laatste privé-eigenaar gestorven en heeft de Franse staat het schilderij in haar bezit.Het werk wordt nu tentoongesteld in het Parijse Musée d’Orsay.Het is één van de populairste werken geworden en de reproductie ervan is veruit de best verkochte postkaart.

Op 21 juli 2007 hebben Van Dijck, Turbiasz & Dehollander het Musée d’Orsay bezocht en tussen hilarische reacties van toeristen en scholieren – van fascinatie over ongemak tot spot – het schilderij bekeken. Met L’Origine du Monde for Dummies proberen ze het schilderij terug in zijn originele betekenis te waarderen.

Van en met  Dirk Van Dijck, Ryszard Turbiasz, Johan Dehollander.
Kostuums  Pynoo.

 

 • 14.01.09

  -  20u30
 • 15.01.09

  -  20u30
 • 16.01.09

  -  20u30
 • 17.01.09

  -  20u30