programma

7, 8.02

Maatschappij Discordia | Weiblicher Akt, deel 4. De moeder van Oscar

Maatschappij Discordia | Weiblicher Akt, deel 4. De moeder van Oscar

20u30

actie+1 | €16 | €12 | €10

Alleen oppervlakkige lieden oordelen niet naar het uiterlijk.
Het mysterie van de wereld ligt niet bij de onzichtbare,
maar bij de zichtbare dingen.
– Oscar Wilde in een brief

Maatschappij Discordia brengt haar nieuwste voorstelling met als thema de moeder. De altijd aanwezige, de moeder, waarin je letterlijk ontstaat. De nooit afwezige, de moeder, die altijd over je schouder zal blijven meekijken. Bij de zoektocht naar de invloed van de moeder op het leven laat Discordia zich inspireren door werk van de schrijfsters Marguerite Duras, Susan Sontag en Patricia de Martelaere.

De moeder van Oscar is het vierde deel van Weiblicher Akt, een serie voorstellingen gemaakt vanuit vrouwelijk perspectief. In deel 1 zocht het gezelschap naar overeenkomsten tussen structuren van teksten en het DNA van de mens. Deel 2 was vooral beeldend en dook in de vrouwelijke psyche aan de hand van sprookjes. Het derde deel ging over sex en politiek. Hierbij namen de spelers het filmscript Deux ou trois choses que je sais d’elle van Jean-Luc Godard als basis.

… the mystery of love is greater than the mystery of death.
– Oscar Wilde, Salomé

 

De Nederlandse groep Maatschappij Discordia maakt al dertig jaar kritisch theater. Elke voorstelling is een experiment en een onderzoek naar wat theater is. Discordia daagt het publiek uit om mee te zoeken naar de inhoud en het waarom van een stuk. Hiervoor gebruikt het collectief zowel twintigste-eeuws repertoire als samengestelde montagestukken. De groep opende nieuwe wegen voor een andere manier van acteren en omgang met repertoire. Groepen als tg STAN, de Roovers, ’t Barre Land en Dood Paard zijn zondermeer schatplichtig aan hun werk.

 

van en met Annette Kouwenhoven, Miranda Prein, Maureen Teeuwen en Jan Joris Lamers

 


Nabespreking | 7 februari


 

 

  • 07.02.14

    -  20u30
  • 08.02.14

    -  20u30