programma

19, 20.03

de Roovers | Ik in het blauw

de Roovers | Ik in het blauw

20u30

Nabespreking met ontbijt (8 euro) op zondagochtend (10u00) 22 maart.

€16 | €12 | €10 | €6

Ooit was er Zuid Engeland, 1941, en liep er een vrouw de rivier de Ouse in.

Als de wind even wegvalt, houdt ze op met lopen. Het water bereikt de hoogte van haar laarzen. Ze kijkt, controleert hoe ver het nog is. We volgen de vertraagde bewegingen van een vrouw vlak voor ons in het  rimpelloze donker. Ze is de bomkrater gepasseerd en heeft staan kijken naar een paar schapen in de koude wind. Ze heeft twee zware stenen in haar zak gestopt. Stroomopwaarts ligt haar tas. Ze merkt hoe ze haar ogen sluit en dan weer opent. Ze denkt: “Alles is ervaring”. Ze staat even stil zoals ze stilstond op weg naar het strand. Toen waren er warme tuinen en geurige appels. Nu wind en flarden regen.

Twintig jaar geleden schreef Peter Verburgt (o.a. Wittgenstein Incorporated) The Drowning of Mrs.Woolf, hierin worden de laatste momenten van de schrijfster Virginia Woolf gereconstrueerd. Na een reeks ontmoetingen met Sara De Bosschere herschreef hij deze tekst volledig. Het resultaat is een poging om Woolf’s unieke gevoeligheid te begrijpen. Haar verdrinkingsdood werd een metafoor voor het verdrinken in je bespiegelingen over wat je leven zou moeten of had kunnen zijn. Verburgt laat gevoelige herinneringen, plotselinge bedenkingen en inzichten passeren; over de invloed van een politiek en maatschappelijk klimaat, over het schrijverschap, over engagement, …

Ik in het blauw is een stuk waarin de Mij. Discordia-methodiek essentieel blijkt om zulk een bevreemdend maar zo uitzonderlijk teder, poëtisch en zelfs hoopvol portret te ensceneren van de existentiële wanhoop waartoe mensen gedreven kunnen worden.(Els Van Steenberghe- Knack)

Peter Verburgt is bekend als auteur van het legendarische Wittgenstein Incorporated. Jan Joris Lamers richtte in 1982 Maatschappij Discordia op. Het collectief ontwikkelde een nieuwe visie op theater maken en spelen. Een grote autonomie voor de speler, het gezamenlijk lezen als repetitieproces en een gemeenschappelijke dramaturgie die zo onbevangen mogelijk voor het publiek wordt gebracht staan hierbij centraal. De invloed van Discordia op theatergroepen van de jaren ’90 was groot, ook op het theatercollectief de Roovers, dat Sara De Bosschere in 1994 mee oprichtte. Sara De Bosschere en Jan Joris Lamers brengen nu samen Ik in het blauw.

tekst Peter Verburgt | spel Sara De Bosschere (de Roovers) en Jan Joris Lamers (maatschappij Discordia) | coproductie de Roovers en Kaaitheater

duur: 1u30

  • 19.03.15

    -  20u30
  • 20.03.15

    -  20u30