programma

24, 25.10

de Roovers | Ik in het blauw

de Roovers | Ik in het blauw

20u30

De voorstellingen van Ik, in het blauw (24, 25 oktober) van de Roovers / Sara De Bosschere en Jan Joris Lamers, zijn geannuleerd wegens ziekte van één van de acteurs en worden uitgesteld naar een later te bepalen datum in 2014.

€16 | €12 | €10

Dit najaar brengen Sara De Bosschere en Jan Joris Lamers Ik in het blauw van Peter Verburgt.

Als de wind even wegvalt, houdt ze op met lopen. Het water bereikt de hoogte van haar laarzen. Ze kijkt, controleert hoe ver het nog is. We volgen de vertraagde bewegingen van een vrouw vlak voor ons in het rimpelloze donker. Ze is de bomkrater gepasseerd en heeft staan kijken naar een paar schapen in de koude wind. Ze heeft twee zware stenen in haar zak gestopt. Stroomopwaarts ligt haar tas. Ze merkt hoe ze haar ogen sluit en dan weer opent. Ze denkt alles is ervaring. Ze staat even stil zoals ze stilstond op weg naar het strand. Toen waren er warme tuinen en geurige appels. Nu wind en flarden regen.

Twintig jaar geleden schreef Peter Verburgt The Drowning of Mrs. Woolf. Hierin construeerde hij de laatste momenten van de schrijfster Virginia Woolf. Na een reeks ontmoetingen met Sara De Bosschere herschreef hij deze tekst volledig.

Ooit was er Zuid Engeland, 1941, en liep er een vrouw de rivier, de Ouse, in. De laatste uren van Virginia Woolf in gedachte, laat Verburgt gevoelige herinneringen, plotselinge bedenkingen en inzichten passeren, over de invloed van een politiek en maatschappelijk klimaat, over het schrijverschap, over engagement, …


 

In 1982 richt Jan Joris Lamers Maatschappij Discordia op. Het collectief ontwikkelde een nieuwe visie op theater maken en spelen. Een grote autonomie voor de speler, het gezamenlijk lezen als repetitieproces en een gemeenschappelijke dramaturgie die zo onbevangen mogelijk voor het publiek wordt gebracht staan hierbij centraal.

De invloed van Jan Joris’ gezelschap op theatergroepen van de jaren ’90 is groot, ook op het theatercollectief de Roovers, dat Sara De Bosschere in 1994 mee opricht. In een interview met Denis Van Laeken (Monty Kultuurfaktorij) zegt ze: “Toneel spelen is meer dan emotionele verbeelding, er komt ook intelligentie bij kijken, een dramatisch bewustzijn, een kunstenaarschap in de brede zin van het woord. (…) Je kan op zoveel andere manieren aanwezig zijn dan gewoon een toneelstuk tonen aan een publiek. Het eerste echte bewustzijn daarvan heb ik van Jan Joris gekregen. Dat was een echte eye-opener.”


 

tekst Peter Verburgt | spel Sara de Bosschere (de Roovers) en Jan Joris Lamers (Maatschappij Discordia)| coproductie de Roovers en Kaaitheater

 

  • 24.10.13

    -  20u30
  • 25.10.13

    -  20u30