programma

22, 23.10

De warme winkel | Villa Europa

De warme winkel | Villa Europa

20u30

De Warme Winkel is een jonge en beeldende Nederlandse theatergroep die in België amper bekend is. De afgelopen jaren bouwden ze in Nederland een uitstekende reputatie op met een vijfluik oeuvre-stukken over Oostenrijkse kunstenaars. Villa Europa is gebaseerd op het fascinerende leven en werk van Stefan Zweig.

Op 22 februari 1942 pleegde Stefan Zweig samen met zijn vrouw zelfmoord in Brazilië. De meest gelezen, meest vertaalde en één van de productiefste schrijvers van zijn tijd, had kort voor zijn dood zijn herinneringen opgetekend aan een wereld die op het punt stond te verdwijnen. Deze postuum verschenen autobiografie biedt een indrukwekkend beeld van het oude Europa waarmee Zweig zich als (geassimileerde) jood, geëngageerd schrijver en humanist sterk verbonden voelde en vormt de basis van de voorstelling Villa Europa.

Stefan Zweig was een verteller, een meesterverteller. Hij was een bijzonder scherpzinnig waarnemer en ontleder van de menselijke natuur en met een ongelofelijk gevoel voor structuur en timing sleept hij zelfs de ergste analyticus mee in de avonturen, gedachten en motieven van zijn personages.

Op poëtische, humoristische, lugubere, decadente of uitbundige wijze wordt gezocht naar een verhouding tot de Europese cultuur. Waar komen morele en culturele verworvenheden vandaan en wat zijn ze nog waard? Wat moeten we met die enorme berg cultureel Europees erfgoed, in hoeverre is het deel van ons? En wat moet de mens van nu en de mens van morgen met al die in onbruik geraakte waarheden en grote verhalen?

Perscitaten

‘Originele enscenering van de brute clash tussen Zweig’s verfijnde kunst en de typische tegendraadse stijl van de groep’  De Volkskrant
‘Geestig en fris rondtollen door degekweldheid van Stefan Zweig’ Trouw
‘Ik hield mijn adem in en genoot’ De Groene Amsterdammer

met Mara van Vlijmen, Vincent Rietveld | coach Jeroen De Man | eindregie Jos Thie | muziek Remco de Jong, Florentijn Boddendijk

  • 22.10.10

    -  20u30
  • 23.10.10

    -  20u30