programma

8.05

GEANNULEERD

De zaak Shell, en wat nu?

10u00

GEANNULEERD – TICKETHOUDERS WORDEN PERSOONLIJK OP DE HOOGTE GEBRACHT

De zaak Shell stemt tot nadenken, en tot actie! We zetten de deuren open voor verdieping en uitwisseling over de stemmen in de klimaatcrisis. Samen met hetpaleis, De Nwe Tijd en Oikos organiseren we een een debat rond de thema’s en de standpunten uit de voorstelling, een meet-and-greet met verschillende burgerinitiatieven, een workshop scenarioschrijven voor de toekomst, eentje over hoe om te gaan met klimaatdepressie en nog veel meer.  

11:00 Panelgesprek: De Zaak Shell, en wat nu?  

In De zaak Shell komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen. Aanleiding is de rechtszaak die de NGO Milieudefensie aanspant tegen de oliegigant. De inzet: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet zij, maar de consument moet veranderen. In De zaak Shell zien we hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij en welke gevolgen dat heeft.

Tijdens dit panelgesprek gaan we dieper in op hoe het nu verder moet. We nodigen een klimaatactivist, een academicus en een vertegenwoordiger van de industrie uit en gaan voorbij aan de polariteit van het huidige debat. Samen denken we na over de grenzen aan economische groei en over wat een échte circulaire economie zou kunnen betekenen. Dit is belangrijker dan ooit: anno 2022 voltrekt de klimaatcrisis zich, zoals reeds vijftig jaar voorspeld, in grote intensiteit. Hoe lossen we dit op? Hoe zou een duurzaam economisch systeem, dat respect heeft voor mensenrechten en ecologische grenzen, er écht kunnen uitzien?

Met o.a. Chihiro Geuzebroek (kunstenaar en klimaatrechtvaardigheidsactivist) en Erik Paredis (professor aan de Ugent bij het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling). Gemodereerd door Caroline Van Peteghem (De Transformisten).

13:30 & 15:30 Workshop: Actieve Hoop

Door de omvang van de klimaatcrisis en het verlies aan biodiversiteit ervaren velen gevoelens van rouw, verdriet en angst – gevoelens die misschien nog acuter worden na een theaterstuk als De Zaak Shell. We nodigen je dan ook uit op deze workshop, waar rouw en angst niet alleen besproken, maar ook gecollectiviseerd worden. Samen halen we deze emoties uit de privésfeer en maken er een gedeelde ervaring van, die als vruchtbare grond kan dienen voor hernieuwde hoop, verbinding en vooral daadkracht. Hoe blijf je overeind in wankele tijden en vind je de hoop om terug rechtop te staan? Hoe vinden we opnieuw verbinding met de Aarde? Het werk van Joanna Macy en Chris Johnstone, Actieve Hoop, biedt hiervoor de leidraad.

De workshop wordt begeleid door Oikos-medewerkers Myrah Vandermeulen en Marie-Monique Franssen.

13:30 & 15:30 Workshop toekomstdenken met en voor burgers

De meeste bedrijven en overheden hebben scenario-afdelingen, waar een hele hoop uiteenlopende mensen scenario’s ontwikkelen voor de toekomst. Van waarschijnlijk tot wenselijk tot onwenselijk. Deze scenario’s kunnen overheden en bedrijven helpen in hun keuzes omtrent beleid en bedrijfsvoering. Maar waarom is er eigenlijk geen scenario-afdeling voor burgers, vroegen theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit zich af.

In deze workshop transitie denken onderzoekt Rebekka de Wit met transitie-expert Yves Deweerdt hoe toekomst denken met en voor burgers eruit kan zien. Omdat denken over de toekomst niet aan bedrijven alleen mag worden over gelaten. Omdat wie kan denken over de toekomst, haar mee kan vormgeven.

Doorlopend vanaf 13:00 > 17:30: meet – and – greet

Wil je als burger of als consument zelf aan de slag om die transitie naar een ecologischere toekomst mee vorm te geven, dan kan je je aansluiten of inspiratie opdoen bij uiteenlopende initiatieven, bewegingen of activisten. Zij komen zich live voorstellen met korte presentatie op scène, en er is tijd en ruimte om uitgebreid kennis te maken in de ‘initiatieven markt’.

Deelnemers tbc.

  • 08.05.22

    -  10u00