programma

24.02

Monty / Rudi Meulemans | Dhakara

Monty / Rudi Meulemans | Dhakara

20u30

HERNEMING

Rudi Meulemans, auteur en regisseur, voerde in 2008 gesprekken met de nabestaanden van drie PLO-voormannen die vermoord werden. Hij verwerkte hun getuigenissen tot een beklijvende tekst die spreekt over de doden maar ook over de pijn van de verbanning uit het vaderland. Een stukje Palestijnse geschiedschrijving, sober en sereen op scène gebracht door topacteurs.

Op 1 juni 1982, om 9 uur ‘s ochtends, werd Naïm Khader, de vertegenwoordiger van de P.L.O. in België, voor de deur van zijn huis in Brussel, doodgeschoten. Het was de eerste keer dat een dergelijke politieke aanslag in ons land gepleegd werd. Eerder werden in Parijs twee andere vertegenwoordigers van de P.L.O. vermoord: Mahmoud Hamshari in 1972 en Ezzedin Kallak in 1978.

In de zomer van 2008 voerde Rudi Meulemans gesprekken met Bernadette Reynebeau, de weduwe van Naïm Khader, met Marie-Claude Hamshari, de weduwe van Mahmoud Hamshari, en met Leila Chahid, toenmalig vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit bij de EU en voormalig medewerkster van Ezzedin Kalak. Op basis van deze gesprekken schreef hij Dhakara.

Dhakara, het Arabische woord voor zich herinneren, doet het relaas van deze moorden. Maar er is meer. De basisstructuur van dit project wordt gevormd door het verhaal over de verbanning van de emigrant voor wie Palestina nog slechts een herinnering is. Ook is het belangrijk de tijd te nemen om zich de ondergane gewelddaden voor de geest te halen en om het verleden achter zich te kunnen laten.

Omdat de tragedies voor het Palestijnse volk zich opstapelen in een ijzingwekkend tempo is er nooit tijd geweest voor de herinneringen. Dit project is een poging om bij te dragen aan de persoonlijke geschiedschrijving van dit volk, aan de verwerking van de gebeurtenissen via een vertelling.

Herneming
Dhakara
 ging in première in 2008 in Les Halles, Brussel. In 2010 volgde een tournee in het Midden-Oosten. Er werden voorstellingen gespeeld in Jeruzalem, Bethlehem, Jenin, Ramallah, Amman, Damascus en Beirut. Bobra interviewde hen in 2010 over hun tour in Palestina, het verslag kan je via de link lezen.
De voorstelling speelde in 2011 ook al eens in Monty. Monty vroeg de voorstelling opnieuw in het kader van het Palestijns festival.

Meer PALESTIJNS FESTIVAL?
3 dagen, 3 voorstellingen:
Other Places – Staat van Beleg – Dhakara

CREDITS

Tekst & regie: Rudi Meulemans | Met: Ina Geerts, Caroline Rottier, Hilde Wils | Beelden: Jo Huybrechts | M.m.v.: Marie-Claude Hamshari, Bernadette Reynebeau, Leila Shahid | Met dank aan  Chantal Hartman, Anneleen Hermans, Gisèle Van Huffel, Marianne Van Kerkhoven, Josée Lehon | Een coproductie van Les Halles, Bozar, De Parade in opdracht van Halles de Schaerbeek | Met steun van Commissariat Général aux Relations Internationales, de la Ministre de la Culture de la Communauté française Wallonie-Bruxelles, de la Direction Générale de la Coopération au Développement, de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Vlaams Fonds voor de Letteren

  • 24.02.18

    -  20u30