27, 28.11
Denk, Schrijf, Spreek, Nabokov | UITGESTELD
Discordia | Denk, Schrijf, Spreek, Nabokov | Belgische première
VOORSTELLING UITGESTELD • Om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gaat deze voorstelling niet door. In overleg met de artiesten bekijken we of er nieuwe data gevonden kunnen worden. Tickethouders worden persoonlijk op de hoogte gebracht.
Dierbare vrienden zoals Beckett, Stanislavski, Brecht, Ionesco, Shakespeare, Kafka en Rilke passeerden reeds de oeuvrecatalogus van Discordia. Nu zijn ze beland bij Vladimir (Volodja) Nabokov: dichter, romanschrijver, ontwerper van schaakproblemen en vermaard vlinderdeskundige.
Nabokov en zijn onafscheidelijke echtgenote Vera Slonim zijn samen met hun zoon Dimtri de protagonisten, in een levenslang conceptueel spel met ideeën en maskerades.
De wieg schommelt boven een afgrond en het gezond verstand zegt ons dat ons bestaan niet meer is dan een vluchtig kiertje licht tussen twee eeuwigheden van duisternis.
Vera:
– Het was in 1939, 3 september. Dat weet ik zeker. Ik herinner me dat je een sensationele foto zag in een krant. In die tijd lazen we elke dag de figaro en de paris soir. Welk van de twee ?
Nabokov:
– Ik zie nog steeds waar de foto stond, links, binnen in de krant. Het was de foto van een aap. Een chimpansee of een kleine orang-utan. Wetenschappers lieten de aap tekenen en de eerste tekening was van wat de aap voor zich zag: de tralies van de kooi.
Didi:
– En daar begon je een piepklein verhaaltje mee, het prototype (van Lolita) ja (Lolita) hij is de man die vastzit aan zijn barrières, de tralies van zijn passies en (Lolita) het kleine fatale meisje dat met hem vecht, is schoonheid. Toch?
“… een hartverwarmend amalgaam van hedendaags discordiaans denken, lezen, kijken, spelen en nabokoviaanse teksten en thema’s” ★★★★ – de Volkskrant, Karin Veraart
“Die ogenschijnlijk losse, associatieve manier van vertellen en spelen maakt Denk schrijf spreek tot een intieme, poëtische en reflecterende vertelling over het acteren, en dat is prachtig.” – Theaterkrant, Kester Freriks
27.11.20
- 20u3028.11.20
- 20u30