programma

25, 26.02

Discordia | Marionett

Discordia | Marionett

20u30

Het vertrekpunt van Marionett is poppenspel, als metafoor voor de vrije wil. In hoeverre bespeel je jezelf, in hoeverre wordt je bespeeld? Marionett is de nieuwste etappe in Discordia’s onderzoek naar de parallelle wereld, die de wellicht niet bestaande werkelijkheid en de fantasie met elkaar verbindt door middel van taal, beelden en gedachtesprongen.

Maatschappij Discordia streeft altijd naar een vorm van theater waarbij het publiek wordt uitgedaagd om mee te denken aan de hand van alle ‘voorstellen’ die op het toneel worden gedaan. Centraal staat het mee-zoeken naar de inhoud achter het verhaal; naar het ‘waarom’ waar de toneelspelers met dit bepaalde stuk via deze gekozen vorm op deze avond naar zoeken, en het ‘waarom’ waar het publiek tijdens het kijken naar zoekt.
Dat procedé hanteert Discordia sinds de oprichting van het gezelschap in 1982. In de jaren ’80 en ’90 gebeurde dat meestal aan de hand van groter bezette repertoirestukken van Bernhard en Tsjechov; de afgelopen jaren met zelf samengestelde montagestukken. Onderwerpen uit de vorige afleveringen waren onder andere Beckett – leven en werk, het thema Verwikkelingen en De Kunst in het algemeen.

Dit is theater over de worsteling voor aanvang, de angst voor de schijnwerpers, de sublimatie van de wanhoop. … Het maakt Marionett hoe dan ook intrigerend. Aanvankelijk irriteert deze in zichzelf gekeerde manier van niet-spelen, maar steeds meer gaat dit bewegingstheater dat tot in de finesses sterk wordt uitgevoerd, fascineren. Hein Janssen, De Volkskrant

zeg mij, wie zijn zij, de rondtrekkenden,
deze nog iets vluchtiger dan wij zelf,
die van jongsaf door een nooit tevreden ‘moeten’
worden voortgejaagd, omwille van, omwille van wie?
dat hen steeds weer slingert en buigt en zwenkt
en zwaait, omhooggooit en weer opvangt;
als uit een geoliede gladdere lucht komen ze neer
op het verteerde door hun eeuwige springen
steeds dunnere vloerkleed,
verloren in het heelal.
Rainer Maria Rilke, Vijfde elegie van Duino

20u30 | theater

van en met Annette Kouwenhoven, Jan Joris Lamers, Jorn Heijdenrijk, Matthias de Koning, Miranda Prein | productie Maatschappij Discordia | www.discordia.nl

  • 25.02.11

    -  20u30
  • 26.02.11

    -  20u30