programma

30.04

Dood Paard | Macbain | Belgische première

Dood Paard | Macbain | Belgische première

20u30

€16 | €12 | €10 | €6

Het derde MontyMaal! Reserveer voor 28 april en eet mee voor 8 euro. Mail naar [email protected]. Menu: tagliatelle met scampi en spek. 

 

Deze voorstelling is voor 16+

Macbeth/ Kurt Cobain & Lady Macbeth/ Courtney Love

Gerardjan Rijnders schreef dit stuk in twaalf bedrijven geïnspireerd op Macbeth en Lady Macbeth en het roemruchte koppel Kurt Cobain en Courtney Love.

Ergens in een te grote exclusieve luxe villa
Omsingeld door bomen die stap voor stap dichterbij komen
Is de achterkant van de roem
Het begin van de waanzin
De angst na het moorden
De wereld na de misdaad
Het krampachtige vastklampen aan elkaar voor de fatale sprong
De leegte om je heen die wordt opgevuld door het geluid in je hoofd
En een vlek zo groot dat deze nooit meer weggaat hoe goed je ook schrobt

Macbain gaat over een echtpaar dat wacht op een onafwendbaar einde. Dat einde komt wanneer het woud van Birnam oprukt en wordt voltrokken door iemand die niet uit een vrouw geboren is.
Hij wordt geplaagd door chronische buikpijn en is geobsedeerd door ‘flipperbaby’s’. Zij heeft ooit een zoon de borst gegeven maar inmiddels heeft dat kind zelfmoord gepleegd.

Macbeth is Shakespeare’s kortste en bloederigste tragedie. De moedige Schotse generaal Macbeth krijgt van drie heksen de voorspelling te horen dat hij op een dag koning van Schotland zal worden. Verteerd door ambitieuze gedachten en aangezet door zijn vrouw doodt Macbeth koning Duncan en neemt bezit van de troon. Paranoia, schuldgevoel en gekte drijven het echtpaar steeds verder in een bloedig moeras. Moord volgt op moord volgt op moord.
&
Kurt Cobain van Nirvana was een ambitieuze muzikant met een moeizame jeugd met ADHD, Ritalin en een gebroken gezinssituatie, die een bliksemsnelle carrière doormaakte. Hij ontmoette Courtney Love, de zangeres van Hole. Er was een feest van herkenning tussen de twee: excessief drugsgebruik en een grote ambitie, tegelijkertijd deelden ze het onvermogen om dat allemaal in goede banen te leiden. In februari 1992 trouwden Cobain en Love op Hawaï in een doorzichtige jurk en een pyjama. In augustus 1992 werd hun dochter geboren. In 1994 pleegde Kurt Cobain zelfmoord.

door Gillis Biesheuvel, Manja Topper & Wessel Schrik en Julian Maiwald

De Volkskrant ****
...een even glasheldere als prettig gelaagde mengeling van Shakespeare’s Macbeth en biografische elementen uit het onstuimige leven van het echtpaar Cobain-Love…
Dit is knap werk, want je ziet niet vaak een voorstelling die zo ongekend strak in zijn ongenaakbare vorm zit.

Haarlems Dagblad: Macbain is extreme exercitie
een overrompelend, onontkoombaar en ontluisterend beeld dat geschetst wordt van twee mensen die niet met en niet zonder elkaar kunnen leven.

 

Luister naar het interview op AmsterdamFM!

Wat hebben Kurt Cobain en Macbeth gemeen? Interview met Wessel Schrik, componist van Macbain.

  • 30.04.15

    -  20u30