programma

26.11

Dood Paard – Prinsessendrama’s

Dood Paard - Prinsessendrama's

20u30

Dood PaardcIn 2004 ontving Elfriede Jelinek de Nobelprijs voor literatuur. Het jaar ervoor publiceerde ze de theatercyclus De Prinsessendrama’s / De dood en het meisje, een werk uit vijf delen. Toneelgezelschap Dood Paard speelt er drie van.

Sneeuwwitje, Doornroosje en Jackie. Drie vrouwen. Drie prinsessen. Drie iconen uit de Westerse geschiedenis. Jelinek laat hen spreken. Zich uitspreken over hun eigen lot. Bespiegelen over hun tragiek. In een onnavolgbare stijl neemt Elfriede Jelinek ons mee in de duistere, humoristische en absurde gedachtekronkels van deze vrouwen.

Een voorstelling van Kuno Bakker, Gillis Biesheuvel, René Rood, Raymond Thiry en Manja Topper.

O, die schijnheiligheid van de maatschappij windt mij nu verschrikkelijk op. Ik wil veel humor hebben en een goed verstand, en hartelijk moet ik zijn, en ik ga met een vrouw niet na twee dagen naar bed. Eerst bekijk ik haar nog eens goed en dan nog een keer en dan nog een keer en dan nog beter en steeds beter. En dan ga ik niet meer. Dan doe ik niets meer. Is dat een stuk mens wat ik daar zie? Is het een plaatje van een mens? Is het mens van een plaatje. Ja, dat is een mens van de plaatjes. Die ken ik toch! Nee, toch niet. Nee, ik ga toch niet, ik ga niet, ik ga niet! Nee, ik ga toch. Jawel, jawel, ik ga! [uit: Rosamunde van Elfriede Jelinek]

  • 26.11.08

    -  20u30