programma

18.11

Dood Paard | Victor of de kinderen aan de macht

Dood Paard | Victor of de kinderen aan de macht

20u30

Dood Paard speelt Victor of de kinderen aan de macht, een briljant maar zelden gespeeld vaudevillestuk, dat Roger Vitrac schreef in 1928.

Op zijn negende verjaardag beslist Victor om niet langer het voorbeeldige kind te zijn. Hij trekt het vloerkleed onder de tafel vandaan, zaagt de poten van de stoelen af en speelt met zijn zesjarige vriendinnetje vol hilariteit het overspel tussen zijn vader en haar moeder na.

De volwassenen verstijven van schaamte en ongemak. Manipulerend en provocerend ontmaskert Victor gedurende het stuk de kleinburgerlijkheid, het bedrog en het gehuichel van de ouders.

Op het einde van Victors verjaardag ligt het overspel op straat, is er geen weg terug, loopt het zesjarige vriendinnetje van huis weg en heeft haar vader zich opgehangen. Victor besluit te sterven. De kinderen zullen niet, zoals afgesproken, binnen de lijntjes kleuren. Ze schieten de volwassenen recht in hun kruis!

In de pers

Vrolijke vaudeville wordt grimmig stuk – **** in NRC

“Een heerlijk vilein beeld van de burgerlijke moraal: erg grappig maar ook behoorlijk verontrustend op z’n tijd.” – Volkskrant

“…Dood Paard [zet] vol in op het absurde karakter van de toneeltekst van de Franse Roger Vitrac.” – Parool

Extra: voorgesprek

  • gratis
  • 19u30
  • met Florian Hellwig en Thomas Crombez

Ontdek de regels van vaudevilletheater en hoe ze te breken. Maak kennis met tijdgenoot Antonin Artaud en diens theater van de wreedheid. Wat is de rol van taal in dit surreallistische stuk. En ten slotte: is de maatschappijkritiek vandaag even actueel?

Kom naar het café van Monty en luister mee. Iedereen welkom.

>> meer info voorgesprek

met Gillis Biesheuvel, Kevin Klein, Janneke Remmers, Manja Topper, Louis van der Waal, Linda Zijl | tekst Roger Vitrac

  • 18.11.17

    -  20u30