programma

9, 10, 11.11

PREMIERE – No place to fall

DRIES GIJSELS

20u30

De 20ste eeuw katapulteerde de mens voor het eerst de dampkring uit; de 21ste kondigt zich aan als het strijdtoneel voor een hernieuwde space race. Welke aantrekkingskracht oefent het universum toch op ons uit? Staan we aan de vooravond van een nieuwe stap in de evolutie? En hoe voelt het om al het vertrouwde achter te laten?

In No Place To Fall zetten Dries Gijsels en kompanen een expeditie op touw naar de ruimte. Ze belanden op een mysterieuze planeet, waar werkelijkheid en droom niet strikt gescheiden zijn, maar ongemerkt in elkaar overvloeien. Zal de reis hen veranderen? Of blijven ze veroordeeld tot zichzelf en hun beperkte perspectief?

Een betoverende voorstelling over verlangen naar afstand in instant-tijden, over hogere idealen en aardse driften, over de rol van de kleine mens in het onmetelijke universum.

De eenvoudigste definitie van theater is nog altijd het oproepen van een andere wereld die toch even echt blijft voelen. Geen voorstelling die dat beter illustreert dan ‘No Place to Fall’ van Dries Gijsels. Aan de voorkant zien we een sessie bij de psychiater. Aan de achterkant een space odyssee naar een onbekende planeet. Tot die twee werkelijkheden elkaar even verrassend als bevreemdend beginnen te kruisen… Daar kust theater zijn kern.

Wouter Hillaert - pzazz

Over Dries Gijsels

Dries Gijsels is theatermaker en regisseur. Na zijn opleiding aan het RITCS stond hij mee aan de wieg van het Brusselse collectief K.A.K. (Koekelbergse Alliantie van Knutselaars). In co-regie met Renée Goethijn creëerde hij in Monty ‘No Use For Binoculars’ (2015) en ‘Totally’ (2017). Later maakt hij zijn regiedebuut met ‘Realtime’ (2020) dat geselecteerd werd voor het TheaterFestival. In het voorjaar van 2023 was hij eveneens in Monty te zien met ‘Instead of Doing Nothing’ dat hij samen met Nona Buhrs maakte.

In zijn werk onderzoekt hij de relatie tussen de mens en de almaar sneller evoluerende technologie, en bevraagt hij het statuut van de werkelijkheid in turbulente tijden. Hij demonteert de wereld zoals we hem kennen en zet hem vervolgens met haken en ogen weer in elkaar. Zo schept hij een geheel eigen universum, even surreëel als herkenbaar.

Credits

Concept, creatie en regie: Dries Gijsels
Spel en creatie: Cédric Coomans, Eline Kuppens, Daniel Schmitz, Femke Stallaert, Lola Bogaert/Annelore Crollet (afwisselend)
Eindregie: Lola BogaertDramaturgie: Sven Roofthooft
Scenografie: Dries Gijsels i.s.m. Bert Van Dijck en Sven Roofthooft
Kostuumontwerp: Anne-Catherine Kunz
Lichtontwerp: Bert Van DijckGeluidsontwerp: Daniel Schmitz
Technische leiding: Bert Van DijckTechniek: Bert Van Dijck, Gregor Van Mulder (Monty)
Met dank aan Nico Boon, Guus Diepenmaat, Farbod Fathinedjadfard, Hanne Machielsen en Youness Khoukhou

Productie: Monty
Coproductie: Perpodium, Festival Cement, De Grote Post
Residenties: K.A.K., Kunstenwerkplaats, theater arsenaal, Tristero, c o r s o
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de taxshelter van de Belgische Federale Overheid via Cronos Invest

Promobeeld: Gerard Leysen
Scenefoto’s: Olympe Tits

  • 09.11.23

    -  20u30
  • 10.11.23

    -  20u30
  • 11.11.23

    -  20u30